<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enda en vaksineprodusent sykmeldes

Pfizer-kursen sank som en stein, da det ble kjent at neste års omsetning blir enda verre enn ventet.

Publisert 13. des. 2023
Oppdatert 13. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
GODE, GAMLE TIDER: Pfizer-kursen er mer enn halvert fra toppen i coronaåret 2021. Foto: Bloomberg

Tirsdag fikk Moderna juling på New York-børsen, etter å ha lagt frem planer om økt fokus på salg av coronavaksiner. Etterspørselen etter produktet har stupt, etter at pandemien ble erklært død, samtidig som det har vært stadig mer snakk om negative bivirkninger. Pfizer bekreftet de elendige utsiktene onsdag, da legemiddelprodusenten presenterte skuffende inntektsprognoser for 2024, hovedsakelig grunnet blodfattig coronavaksinesalg. Ved 16-tiden var aksjen ned med 9 prosent, noe som innebærer at 49 prosent av børsverdien har forduftet hittil i år.

Tesla-kursen var på sin side nesten 2 prosent lavere. Musk-konsernet, som mange hevder «er mer enn en elbilprodusent», meldte at mer enn 2 millioner elbiler skal kalles tilbake. Årsaken er problemer med autopilotsystemet.

«Kjedelige» U.S. Steel fikk derimot en opptur på 3 prosent. CNBC meldte at stålgiganten har mottatt flere bud på over 40 dollar pr. aksje. Tirsdagens sluttnotering var 36,39 dollar.

I Europa fikk Solvay et kursløft på nær 9 prosent. Kjemikalieprodusentens aksjonærer godkjente 8. desember en utskillelse av virksomheten som driver med spesialkjemikalier, og Syensqo ble børsnotert som uavhengig selskap to dager senere. Sistnevntes aksjekurs har siden steget med 13 prosent, mens Solvay har falt 18 prosent. Samlet sett har Solvay-aksjonærene, som mottok en Syensqo-aksje pr. Solvay-aksje, imidlertid tjent hyggelige 6 prosent på tre handelsdager. Utviklingen bidro til at BASF, et mye større europeisk kjemikaliekonsern, onsdag var opp med 4 prosent på Frankfurt-børsen.

Forøvrig kom det tirsdag kveld en sjokkmelding fra Argentina. Landet besluttet umiddelbart å devaluere sin valuta med 54 prosent mot dollar, i et forsøk på å få bukt med sin svulmende gjeld. Argentina skylder allerede store beløp til Det internasjonale pengefondet, og har ni ganger misligholdt sine statsobligasjoner. I tillegg til devalueringen planlegger den nye presidenten, Javier Milei, å skjære offentlige utgifter til benet. Buenos Aires-børsen reagerte onsdag med en nedgang på 1 prosent.