<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Novo Nordisk avdekker langtidsstudie av slankemiddel

Ny studie viser at Wegovy opprettholder 10 prosent vekttap og reduserer risikoen for hjertesykdom.

Publisert 14. mai
Oppdatert 14. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
DEN LENGSTE STUDIEN FOR SLANKEMEDISINEN: Wegovy av Novo Nordisk dobbel omsetningen i første kvartal. Reuters

I en stor studie fra Novo Nordisk ble det presentert data om virkningen av Wegovy på pasienter med  kardiovaskulære sykdommer, skriver det viteskaplige magasinet Nature.

Wegovy, en av Novo Nordisks populære vektreduserende midler, opprettholdt en gjennomsnittlig vektreduksjon på 10 prosent etter fire år med medisinen.

For kardiovaskulær sykdom viste studien en 20 prosent nedgang.

SELECT-studien er den lengste Novo Nordisk har gjennomført på semaglutid (GLP-1-analogen, en hovedingrediens i Wegovy og Ozempic), uttalte Martin Holst Lange, selskapets utviklingssjef.

Håper medisinen kan bli brukt som hjertemedisin 

Studien involverte 17.604 pasienter og undersøkte ikke primært vekttap, men hjertebeskyttende fordeler for overvektige pasienter med eksisterende hjertesykdom uten diabetes..

Pasienter behandlet med semaglutid opplevde en gjennomsnittlig vektreduksjon på 10,2 prosent over 208 uker, sammenlignet med 1,5 prosent for placebogruppen. 

Midje-til-høyde-forholdet ble redusert med 6,9 prosent, sammenlignet med 1,0 prosent for placebogruppen.

Dataene, hvorav mesteparten ble publisert i fjor, kan styrke Novos argument for Wegovy ettersom selskapet forsøker å overbevise forsikringsselskaper og myndigheter om å dekke kostnadene for medisinen , rapporterer Reuters.

En separat analyse ledet av forskere ved University College London, som ble presentert på Den europeiske kongressen om fedme, viste at behandling med semaglutid ga kardiovaskulære fordeler uavhengig av startvekten til deltakerne og vekttapet deres.

Stor etterspørsel etter slankemedisin

– Våre funn viser at effekten av denne behandlingen med semaglutid er uavhengig av mengden vekttap, noe som tyder på at medisinen har andre mekanismer som reduserer kardiovaskulær risiko. Disse alternative mekanismene kan inkludere positive effekter på blodsukker, blodtrykk eller betennelse, samt direkte effekter på hjertemuskelen og blodårene, eller en kombinasjon av en eller flere av disse, uttalte John Deanfield, professor ved UCL til Reuters.

Novo Nordisk-aksjen er opp 1,40 prosent på København-børsen i 12-tiden.

Til tross for forsyningsbegrensninger for Novo Nordisk og konkurranse fra Eli Lilly, har etterspørselen etter Wegovy vært økende. Salget av medisinen økte med 107 prosent i første kvartal, til 9,38 milliarder danske kroner.