<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Ny sjef: Bergenseren Guri Rørtveit er FHIs nye direktør, og med det den mektigste kvinnen i Helse-Norge. Foto: Thomas Bjørnflaten

Nok en ny kvinne til topps i Helse-Norge

For andre år på rad introduserer vi en ny kvinne på topp i Helse-Norge, men rollen er stadig den samme.

Category iconHelse
    Publisert 14. aug.Oppdatert 19. aug.
    Lesetid: 4 minutter

    Etter ti år med Camilla Stoltenberg som Helse-Norges mektigste kvinne, og et år med Gun Peggy Knudsen som konstituert direktør i Folkehelseinstituttet, har vi fått en ny kvinne på topp i Helse-Norge. 59-årige Guri Rørtveit kan komme til å dominere denne listen i årene fremover, som øverste leder for landets største kunnskapsinstitusjon for folkehelse.

    I Rørtveits første personlige intervju som FHI-sjef som du kan lese i denne utgaven, forteller legen og forskeren om en beskjeden oppvekst i Bergen og alt om sin reise til sjefsstolen i FHI, en rolle hun i utgangspunktet ikke hadde tenkt seg.

    – Jeg hadde planlagt å være ved Universitetet i Bergen resten av mitt yrkesliv, hvor jeg trivdes veldig godt, sier Rørtveit til Kapital.

    Hun ble likevel bedt om å søke på stillingen, og bestemte seg for å gjøre et forsøk.

    – Jeg liker nye utfordringer, og med mitt samfunnsengasjement og lidenskap for folkehelse var det en unik sjanse. Det var nå eller aldri.

    Syv helsetopper på hovedlisten

    På andreplass på listen over Helse-Norges mektigste kvinner finner vi, i år igjen, Anne-Karin Rime. Hun har tronet høyt på listen de siste årene, etter at hun tok over toppvervet som president i Den norske legeforeningen etter Marit Hermansen. I fjor fikk Rime fornyet tillit i en interesseorganisasjon der ca. 96 prosent av alle norske leger og medisinstudenter står på medlemslisten. Med så mange helsearbeidere organisert er sentrale beslutningstagere nødt til å lytte til foreningens leder når spørsmål om vaksiner, fastlegeordninger og beredskap diskuteres.

    Fortsatt mektig: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen er en av flere gjengangere på listen over Helse-Norges mektigste kvinner. Foto: Lise Åserud/NTB

    55-åringen er tidligere anestesilege ved Sykehuset Østfold og har blant annet offentlig kritisert at nye sykehusbygg bygges for små. Rime ledet Overlegeforeningen i flere år og er fortsatt nestleder i flere fond og legater.

    Videre på listen har vi Nina Tangnæs Grønvold og Ingrid Stenstadvold Ross, som fortsetter i sine roller som henholdsvis nestleder i styret til Helse Sør-Øst og generalsekretær i Kreftforeningen. De havner igjen på tredje- og fjerdeplass.

    På femteplass finner vi Agnes Landstad, som er styreleder i Helse Vest. Som styreleder i Helse Vest har 62-åringen ansvar for et av landets største helseforetak, med driftsinntekter i fjor på godt over 37 milliarder kroner. Landstad er også daglig leder i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), et samarbeidsorgan for alle norske forskningsinstitutter som mottar grunnbevilgning fra Norges forskningsråd. Tidligere har Landstad vært daglig leder i Vestlandsforskning, drevet eget rådgivningsselskap, samt vært utviklingsdirektør for helse og sosial i Sogn og Fjordane fylkeskommune. Landstad har en master of science fra NMBU, samt en master i ledelse fra Handelshøyskolen BI.

    Tre nye maktkvinner

    Videre nedover finner vi flere gjengangere, som UiO-professor og kreftforsker Giske Ursin, som er direktør i Kreftregisteret på fjortende året. Den siste helsetoppen som også får plass på hovedlisten over Norges 100 mektigste kvinner, er Renate Larsen. Også hun har blitt gjenganger på helselisten som styreleder i Helse Nord.

    Mektig privat: Anita Tunold, adm. direktør i Aleris Helse, er i år igjen den eneste kvinnen i privat helsenæring som er representert på maktlisten. Foto: Aleris

    Deretter finner vi Inger Cathrine Bryne, som fortsatt sitter i rollen som administrerende direktør i Helse Vest, mens Marit Lind fortsetter som administrerende direktør i Helse Nord.

    Nye navn på listen inkluderer Anne Sissel Faugstad, som er styreleder i Akershus Sykehus og nestleder i Helse Fonna, samt Eli Marie Giske som er ny styreleder i Sykehuset Innlandet og som de siste fire årene har vært styreleder i Sykehusapotekene, en rolle hun nå går ut av.

    Ifølge en pressemelding fra sykehuset er Giske oppvokst på Sørlandet etter noen tidlige barneår på Toten, og nå bosatt i Bærum. Hun har master i business og markedsføring fra BI, og er i tillegg nestleder i styret i Nye Veier, styreleder i Bredvid, nestleder i Oslobygg KF, samt styremedlem i Bane NOR SF, Sparebanken Sør, iteam og Cloud Connection. Hun har også vært økonomidirektør i blant annet Evry og Posten Norge.

    Av mektige damer i den private helsenæringen er det kun Anita Tunold som er representert på listen i år – som i fjor. Hun er både administrerende direktør og styremedlem i Aleris Helse, Norges ledende private helseforetak med et landsdekkende tilbud av sykehus- og røntgentjenester.

    De mektigste innen helse

    Plass* Navn (alder) Stilling/verv
    1 (21) Guri Rørtveit (59)

    Direktør i Folkehelseinstituttet

    2 (67) Anne-Karin Rime (56)

    President i Legeforeningen og styremedlem i en rekke legater og fond

    3 (68) Nina Tangnæs Grønvold (54)

    Nestleder i styret til Helse Sør-Øst og styremedlem i Oslo Universitetssykehus

    4 (71) Ingrid Stenstadvold Ross (45)

    Generalsekretær i Kreftforeningen og nestleder i Abelia-styret

    5 (74) Agnes Landstad (62)

    Styreleder i Helse Vest og daglig leder for Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA)

    6 (76) Giske Ursin (62)

    Direktør i Kreftregisteret

    7 (77) Renate Larsen (49)

    Styreleder i Helse Nord, styremedlem i Bane Nor

    8 Inger Cathrine Bryne (58)

    Adm. dir. Helse Vest

    9 Marit Lind (61)

    Adm. dir. i Helse Nord

    10 Siri Beate Hatlen (67)

    Styreleder i Vestre Viken HF

    11 Anne Sissel Faugstad (72)

    Styreleder i Akershus Sykehus og nestleder Helse Fonna

    12 Eli Marie Giske (60)

    Styreleder i Sykehuset Innlandet

    13 Mariann Hornnes (59)

    Direktør i Direktoratet for e-helse og ass. Helsedir. i Helsedirektoratet

    14 Heidi M. Rudi (61)

    Ass. direktør i Helsetilsynet

    15 Alice Beathe Andersgaard (63)

    Adm. dir. i Sykehuset Innlandet

    16 Anita Tunold (52)

    Adm. dir. og styremedlem i Aleris Helse

    17 Liv Stette (66)

    Nestleder styret Helse Midt-Norge

    18 Lisbeth Sommervoll (63)

    Adm. dir. i Vestre Viken HF

    19 Siri Skumlien (60)

    Generalsekretær i Legeforeningen

    20 Gun Peggy Knudsen (49)

    Ass. direktør i Folkehelseinstituttet

    *Rangering på hovedliste i parantes