<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Radforsk innrømmer likviditetsskvis

Radforsk har solgt Nykode-aksjer i stor stil de siste to ukene. – Vi havnet i en situasjon hvor vi måtte selge, sier Radforsk-sjef Jónas Einarsson.

Publisert 16:50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
PÅ SELGEREN: Konsernsjef Michael Engsig (t.v.) i Nykode Therapeutics og Radforsk-sjef Jónas Einarsson, som de siste to ukene har solgt seg kraftig ned. Foto: Anders Horntvedt

Det spesialiserte investeringsselskapet Radforsk har de siste to ukene storsolgt aksjer i Nykode Therapeutics. Totalt dreier det seg om 4,2 millioner aksjer, tilsvarende 18 prosent av innehavet.

Etter nedsalgene eier Radforsk 19,8 millioner aksjer, noe som fortsatt gjør dem til tredje største aksjonær.

I en podcasten Radium forklarer Radforsk-sjef Jónas Einarsson bakgrunen for aksjesalgene:

– Det er mange lyttere som er nye investorer, og vi har noen kommentatorer som kanskje ikke helt har forstått Radforsk. Vi ble etablert med 1 million kroner i egenkapital, og vi har aldri hentet inn mer penger eller mottatt offentlig støtte siden. Vi er en selvdrevet stiftelse som er liten og effektiv, men det koster penger å drive dette. I tillegg har vi også forpliktelser, sier han i podcasten.

Har belånte aksjer

Ved utgangen av fjoråret hadde Radforsk en egenkapital på 697 millioner kroner, mens den langsiktige gjelden utgjorde snaut 126 millioner kroner.

– Vi har også en ganske stor portefølje av unoterte selskaper, som det for tiden ikke er så lett å skaffe kapital til. Vi må delta i nye emisjoner og reallokere våre penger, sier Einarsson.

Han understreker at Radforsk opp gjennom årene har prøvd å time salg slik at det skal ha minst mulig negativ effekt på markedet.

– Vi har også delvis belånt aksjer for å unngå å selge når vi ikke må. Samtidig er vi dypt involvert, til tider som primærinnsidere, noe som gjør at det blir en utfordrende balansegang, sier Radforsk-sjefen.

Ble tvunget til salg

Den børsnoterte aksjeporteføljen til Radforsk består av Ultimovacs, Circio, Nordic Nanovector, PCI Biotech og Nykode.

– Nå har den perfekte stormen truffet oss på alle måter. Ultimovacs har vært en stor skuffelse; det var aksjen jeg virkelig trodde skulle lykkes, sier Einarsson i podcasten, og fortsetter:

– Vi havnet i en situasjon hvor vi måtte selge. Det er ikke fordi vi ikke har tro på teknologien, men dessverre var det også andre som måtte selge, noe som skaper en negativ spiral. Vi måtte frigjøre likviditet, og vi solgte så mye som nødvendig, men ikke mer enn det. Om vi må selge mer senere, vet jeg ikke. Vi får se hvordan markedet utvikler seg.