<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kutter prisene i USA og Europa

I et forsøk på å styrke salget, etter svake leveringstall ved årsskiftet, har Tesla besluttet å kutte prisene i USA og i hele Europa – også i Norge. 

Publisert 14. jan. 2023 kl. 10.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
BILLIGERE: Tesla Model 3. Foto: Ivar Engerud

I Europa kutter Tesla prisen på Model 3- og Model Y-bilene sine i Østerrike, Frankrike, Tyskland, Nederland, Norge, Sveits og Storbritannia. I Tyskland vil priskuttene variere mellom 1 og 17 prosent ut ifra konfigurasjonen. 

I Norge har det seneste priskuttet ført til at deres rimeligste versjon av Model Y nå koster 120.000 kroner mindre, fra 519.990 til 399.990 kroner, skriver TV 2.

Tesla er et populært elbilmerke i Europas største økonomi, og i desember toppet Model 3 salgslistene for elektriske kjøretøy foran konsernsøsteren Model Y.  Med den seneste rabatten anslår CNBC at Teslas Model 3 vil være på samme prisnivå som Volkswagens elektriske innstegsmodell, ID.3. 

Møtt med protester i Kina

Også i USA har prisene falt. Model 3 har på den andre siden av dammen falt med mellom 6 og 14 prosent, avhengig av konfigurasjon, og prisen på Model Y har falt med rundt 19 prosent. Også på selskapets dyrere modeller som Model S sedan og SUV Model X blir prisene senket i USA. 

Elbiler kan gi skattefradrag i USA, avhengig av kategori, effektiviteten og rekkevidde, sammen med produsentens veiledende pris. Dette betyr at Tesla – og andre elbilprodusenter – kan få større fordeler fra skattefradrag for elbiler på både kort og lengre sikt ved å senke prisene. Samtidig som de også risikerer å opprørere noen kunder som kjøpte bilene sine til «full pris» før årsskiftet.

I Kina var det flere kunder som uttrykte misnøye over å ha betalt for mye etter at Tesla kuttet prisene på Model 3 og Model Y. Dette førte til at noen kunder arrangerte protester og krevde rabatter, noe Tesla foreløpig ikke har gitt etter for, skriver CNBC. 

Tesla-aksjen er ned 65 prosent på Nasdaq det seneste året, men har åpnet det nye året sterkt med en oppgang på drøyt 13 prosent.