<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forsvarsmateriell har signert kontrakten om leveranse av 54 nye stridsvogner

Kontrakten om leveranse av 54 tyske Leopard 2A7 stridsvogner, ble signert hos leverandøren Krauss-Maffei Wegmann i München fredag.

Publisert 17. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 187 ord
KJØPER STRIDSVOGNER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) offentliggjorde oppkjøpet av de stridsvognene 2. februar på Rena leir. Nå er kontrakten med den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann signert. Foto: NTB

– Det er forsvarssjefens rolle å gi råd til meg eller regjeringen. Samtidig er regjeringens rolle å fatte beslutninger ut fra politiske mål, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i forbindelse med Norges valg om å kjøpe 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann i starten av februar.

Nå er anskaffelsen av de nye stridsvognene et faktum.

Kjøpet har en total kostnadsramme på 19,7 milliarder kroner, med hovedleveranse i perioden 2026–2028. Som en del av kontrakten, ligger en opsjon på kjøp av ytterligere 18 stridsvogner, melder Forsvarsmateriell i en pressemelding.

– Denne kontrakten vil sikre at Forsvaret i fremtiden har en moderne digitalisert stridsvogn, som kan inngå i samvirkesystemet i Hæren og møte Forsvarets behov, sier direktør i Forsvarsmateriell, Gro Jære.

Leopard 2A7 produseres for tiden for de tre europeiske landene Tyskland, Danmark og Ungarn. Stridsvognen tilhører samme familie som bergepanservogn, ingeniørpanservogn og bropanservogn, som Norge allerede har anskaffet.

– Denne signeringen er et sterkt signal for europeisk samarbeid. KMW er takknemlig for tilliten. Vi ser fram til prosjektet og dermed til et langsiktig internasjonalt industrisamarbeid med norsk industri, sier konsernsjef i Krauss-Maffei Wegmann, Ralf Ketzel.

(NTB)