<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber om ekstraordinær generalforsmling

Arild Vigen Christoffersen får trolig ikke flertall til å kaste styret på tirsdagens generalforsamling i Kongsberg Automotive. Nå ber han om en ekstraordinær generalforsamling.

Publisert 5. juni 2023 kl. 17.33
Oppdatert 6. juni 2023 klokken 00.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 331 ord
KJEMPER FORTSATT: Arild Vigen Christoffersen står i spissen for aksjonærgruppen som vil ha endringer i Kongsberg Automotive (KOA). Mandag ettermiddag sendte han ut en børsmelding som svar på brevet fra KOA-styret.   FOTO: Gard Setsaas

«Hadde vi hatt noen dager til på oss, ville vi definitivt hatt flertall på generalforsamlingen, sa Arild Vigen Christoffersen til finansavisen før helgen. 

Han står i spissen for et aksjonæropprør som er skeptisk til hvordan Kongsberg Automotive (KOA) styres. Christoffersen kjemper mot storeier Teleios Capital Partner, som også har plassert Firas Abi-Nassif i styret. De kontrollerer minst 26,5 prosent av aksjene på generalforsamlingen.

I en mail til Finansavisen skriver Christoffersen at han ikke gir seg med det første:

«Jeg representerer 22,6 prosent av stemmene i Kongsberg Automotive og ber om at selskapet innkaller til en ekstraordinær generalforsamling. Formålet med den ekstra generalforsamlingen er å avsette det nåværende styret (de aksjonærvalgte) og valgkomiteen.

Avhengig av institusjonene

– I og med at vi mangler 51 millioner stemmer, er det mulig at våre ønsker ikke går igjennom tirsdag. For at selskapet skal opprettholde alle tidsfrister, setter vi i gang prosessen nå slik at vi får den ekstraordinære generalforsamling før fellesferien, sier han til Finansavisen. 

Christoffersen mener det er 50/50 prosent sannsynlighet for at opprørerne får gjennomslag på generalforsamlingen.

– Men vi er avhengig av at større institusjonelle investorer stemmer i vår favør. I tillegg har vi fått altfor liten tid til å fremme vårt syn til andre aksjonærer.

Finansavisen har vært i kontakt med Storebrand, Nordea og KLP, som er aksjonærer i KOA. KLP vil ikke uttale seg om hva de vil stemme. Storebrand hadde ikke tid til å svare og Nordeas investeringsdirektør Robert Næss forteller at Nordea har en representant i valgkomiteen, og at det da sier seg selv hva de vil stemme.

Utlendingene sliter

– Jeg får samtidig vite at utenlandske aksjonærer som støtter oss, men ikke har klart å gi oss fullmakt, ikke får delta på generalforsamlingen, sier Christoffersen. 

Når vi spør IR-direktør Mads Langaard i KOA om utenlandske investorer ikke får delta på generalforsamlingen, svarer han:

– Selvfølgelig gjør de det. Men for at skal kunne delta, må de først omregistrere aksjene til norsk VPS-konto for så å melde seg på.