<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tredobler storkontrakt med Røkke-selskap

100-millionersavtalen fra i våres var Goodtechs største på flere år. Nå er avtalen utvidet – med tregangeren.

Publisert 21. aug. 2023 kl. 09.58
Oppdatert 21. aug. 2023 klokken 09.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 438 ord
BISTÅR AKER SOLUTIONS: Goodtech og konsernsjef Margrethe Hauge. Foto: Goodtech

 

10. mai i år ble det kjent at Goodtech er valgt til å bistå det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions i arbeidet med å digitalisere og robotisere offshoreverftet Aker Verdal. I første fase skulle mulighetene for robotisert produksjon utredes – og kontrakten ble omtalt som Goodtechs største på mange år.

Goodtechs del av automatiseringsprosjektet ble oppgitt til 100 millioner kroner – men det ble påpekt at det var «betydelig ytterligere potensial».

Nå opplyser Goodtech at prosjektet er kommet til en neste fase, og at Aker Solutions og Goodtech i den forbindelse har inngått en kontrakt på rundt 300 millioner kroner. Kontraktssummen inkluderer de 100 millionene fra det opprinnelige samarbeidet.

Flere prosjekter på gang

«Vi i Goodtech er stolt over at Aker Solutions har valgt oss til å bistå med digitaliseringen og robotiseringen av verftet på Verdal. Prosjektet er midt i vår kjernekompetanse – hvor vi sammen med Aker Solutions bygger neste generasjons produksjonskapasitet i Norge, som vil bidra til bærekraftig produksjon og skape store konkurransefortrinn i det globale energimarkedet», het det i Goodtechs kvartalsrapport i forrige uke.

– I dette prosjektet bygger Aker Solutions et verdensledende produksjonsanlegg lokalt på Verdal. Goodtech er involvert i flere slike prosjekter, hvor kundene våre utvider og digitaliserer produksjon i Norden, istedenfor å kjøpe ferdigproduserte produkter fra utlandet, sier Goodtech-sjef Margrethe Hauge mandag.

– Et slikt skifte reduserer fotavtrykket fra transport drastisk, samtidig som vi bidrar til å øke konkurransekraft for lokal industri, legger hun til.

Hauge ble utnevnt til ny konsernsjef i Goodtech i november 2020, og tok over etter Eric Staurset fra 1. januar 2021. De første årene hennes i sjefsstolen har gått med til å rydde opp i selskapet, slik at det nå er automatisering, digitalisering og robotisering som gjelder. Borte er tidligere kjerneområder som tavlebygging, maskinering, vann- og avløpsrensing og bygging av biogassanlegg.

Levering i 2024

Aker Solutions-samarbeidet er kommet etter at oljeservicegiganten selv sikret kontrakter til nærmere 50 milliarder kroner for feltutviklingsprosjektene Yggdrasil, Valhall, PWP-Fenris og Skarv satellitt. Da tildelingen ble gjort kjent før jul i fjor, kom et også frem at Aker Solutions ville investere i robotisering og automatisering av produksjonslinjen ved Aker Verdal.

Ifølge Goodtech vil majoriteten av Aker Verdal-prosjektet bli levert i første halvår neste år.

Selskapets kvartalsrapport i forrige uke viste inntekter på 213,7 millioner kroner i kvartalet, en økning på 69 prosent fra andre kvartal i fjor, samt en ordrereserve på 306 millioner.

Goodtech-aksjen er opp rundt 5 prosent mandag formiddag. Hittil i år er den opp rundt 50 prosent.

Største aksjonærer er Skagen-gründer Åge E. Westbøs selskap Westhawk med 9,8 prosent og Grieg Gruppens investeringsselskap Grieg Kapital med 8,5 prosent.