<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kurskollaps for Alstom og Rivian

Togprodusenten og elbilkonsernet fikk kursfall på henholdsvis 39 og 17 prosent torsdag. I begge tilfellene var skuffende guiding forklaringen.

Publisert 5. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
AKSJEN HAR STUPT: Rivians aksjekurs er nær halvert i det seneste året. Foto: Bloomberg

Franske Alstom sjokkerte investorene torsdag, da togprodusenten la frem foreløpige tall for halvåret som ble avsluttet 30. september samt prognoser for hele regnskapsåret. Blant annet venter ledelsen nå en fri kontantstrøm på minus 500–750 millioner euro. Alstom hadde tidligere guidet en «betydelig positiv» fri kontantstrøm, så oppdateringen var en gedigen skuffelse. Hovedårsaken er voksende varelagre. I første halvår alene blødde selskapet 1,15 milliarder euro i kontanter. Det endte med et kursfall på 39 prosent.

Også Rivian-aksjen trynet. Elbilprodusenten skal utstede konvertible obligasjoner for 1,5 milliarder dollar, og dessuten var guidingen for tredje kvartal lite imponerende. Rivian ser nå for seg inntekter på 1,29–1,31 milliarder dollar, mens konsensusestimatet lå på 1,31 milliarder dollar. Som om ikke det var nok, krympet kontantbeholdningen i løpet av perioden. Ved firetiden var Rivian-kursen ned med 17 prosent.

I Storbritannia gikk det riktig ille med Metro Bank. Kursen stupte 29 prosent, etter at det ble meldt at finansmyggen skal hente inn opptil 600 millioner pund i ny kapital. Grepet skyldes at de britiske tilsynsmyndighetene i praksis har økt bankens kapitalkrav.

For andre aksjer pekte pilene derimot oppover. Smykkekjeden Pandora fortalte at investeringene i merkebygging og nye butikker gir gode resultater, og at den annualiserte veksten i 2023–2026 trolig blir 7–9 prosent. Samtidig ventes en driftsmargin på 26–27 innen 2026. Selskapet tar andeler i det krympende amerikanske smykkemarkedet og skal lanseres i India, mens innhentingen i Kina drøyer mer enn tidligere antatt. Aksjekursen steeg med 13 prosent.

Vi fikk dessuten statistikk for antallet nye søknader om arbeidsledighetstrygd i USA. Nivået i forrige uke var 207.000, opp fra 205.000 i den foregående perioden og nær årets foreløpige bunn. På forhånd hadde økonomene ventet 210.000. Tallene var likevel noe overraskende, gitt at de seneste sysselsettingsrapportene fra ADP og BLS har vist en oppbremsing i det amerikanske jobbmarkedet.