<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Onsdagens børstapere: ABB, ASML og Morgan Stanley

De fleste selskapene leverer overraskende sterke tall for tredje kvartal. Skuffende guiding for resten av året skaper likevel kursfall.

Publisert 18. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
VENTER LAVERE OMSETNINGSVEKST: ABBs guiding for fjerde kvartal skuffet, og aksjen fikk et kraftig kursfall onsdag. Foto: Bloomberg

ABB-kursen stupte 7 prosent, etter at konsernet la frem tall for tredje kvartal. Driftsresultatet ekskudert avskrivninger økte med 13 prosent, som ventet, selv om inntektsveksten på 8 prosent skuffet noe. Guidingen for fjerde kvartal var et større problem. ABB venter en kraftig oppbremsing i salget, grunnet fallende etterspørsel i Kina.

For nederlanske ASML, som lager utstyr for halvlederproduksjon, ble kursfallet rundt 4 prosent. Både topp- og bunnlinjen overrasket positivt i tredje kvartal, men guidingen for den inneværende perioden var uventet lav. Ledelsen venter dessuten nullvekst i omsetningen i 2024. Deretter skal pilene igjen peke oppover, ifølge toppsjefen.

Adidas var derimot et lyspunkt, med en opptur på nær 4 prosent. Sko- og klesprodusenten tror nå at årets underskudd blir på 100 millioner euro, mot tidligere antatt 450 millioner euro. Så sent som i februar fryktet den nye adm. direktøren et tap på hele 700 millioner euro. En årsak til justeringene er at salget av Yeezy-sko har vært relativt godt. 

I USA publiserte Procter & Gamble et ferskt regnskap. Antallet solgte produkter sank, men dette ble mer enn oppveid av prisøkninger. Topp- og bunnlinjen este følgelig med henholdsvis 6 og 15 prosent, betydelig mer enn konsensusestimatene. Ved firetiden var P&G-kursen opp med 3 prosent.

Også Morgan Stanley, en av USAs største banker, slo inntekts- og inntjeningsestimatene. Hovedårsaken var overraskende store gevinster på verdipapirhandel. Bunnlinjen var likevel 10 prosent lavere enn i fjorårets tredje kvartal, og aksjekursen stupte 7 prosent.

For øvrig har flere store banker enorme urealiserte tap på obligasjoner. Bank of America er et skrekkeksempel. 30. september utgjorde papirtapene utrolige 132 milliarder dollar, skarve 58 milliarder dollar mindre enn den fysiske egenkapitalen. Obligasjonene skal eies til forfall, men i praksis skjer ikke dette alltid. For eksempel ble First Republic, som kollapset tidligere i år, tvunget til å selge obligasjoner med giganttap.