<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterkere tross dobling av renteutgifter

Renteutgiftene nær doblet seg for Borregaard i tredje kvartal. Likevel økte bunnlinjen med 50 millioner. 

Publisert 24. okt. 2023
Oppdatert 24. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 342 ord
TALL: Styreleder og konsernsjef Per A. Sørlie (til høyre) i Borregaard og storeier Erik Must, som klappet etter presentasjonen. Foto: Iván Kverme

 

Biokjemikalieprodusent Borregaard hadde en omsetning på 1.714 millioner kroner i kvartalet, ned fra 1.752 millioner samme periode i fjor og mot ventet 1.830 millioner kroner. 

Takket være en sterk reduksjon i utgiftene endte likevel resultatet før skatt på 318 millioner kroner, opp fra 309 millioner i fjor. Estimatet var her på 306 millioner, men på grunn av utgiftsreduksjonen – og til tross for en nær dobling i renteutgiftene som notene i regnskapet viser – endte altså bunnlinjen høyere enn fjoråret.

– Vi er fornøyde med å levere solide resultater og sterke marginer i alle bedriftssegmenter, sier konsernsjef Per A. Sørlie i børsmeldingen. 

Selskapet oppnådde en EBITDA på 482 millioner kroner i tredje kvartal 2023, mot 434 millioner kroner samme periode året før.

Ifølge Infront-konsensus var EBITDA på forhånd ventet til 457 millioner kroner, ut fra gjennomsnittet av estimater innhentet fra syv analytikere.

Svakere

Selskapet skriver i rapporten at bedriftssegmentene BioMaterials og Fine Chemicals økte resultatene, mens BioSolutions falt sammenlignet med fjoråret til tross for økt salgspris og lavere energiutgifter. Lavere salgsvolum og generell inflasjon gis som grunner til fallet i dette segmentet.

Norske myndigheter har foreslått en reduksjon i CO2-kompensesasjonen og det vil ifølge Borregaard påvirke selskapets EBITDA for 2023 negativt med 25 millioner kroner, sammenlignet med forrige kalkyle.

Guiding

Borregaard ser salgsvolumer for BioSolutions i fjerde kvartal 2023 på 70.000-75.000 tonn, der diversifisert markedsstrategi for ligninbaserte biopolymerer ventes å redusere effekter av nedgang i visse sluttmarkeder, ifølge TDN Direkt. 

For BioMaterials ventes det totale salgsvolumet i fjerde kvartal 2023 være på nivå med samme kvartal i 2022. Samtidig ventes salgsvolum av høyt spesialiserte kvaliteter å være litt høyere enn i tredje kvartal 2023.

Innen finkjemikalier ventes salgspriser for avansert bioetanol i fjerde kvartal å forbli på samme nivå som i tredje kvartal 2023. For finkjemikalie mellomprodukter ventes høyere leveranser og bedret produktmiks i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal 2023.

Videre skriver selskapet at energipriser og energirelaterte råvarepriser ventes å øke sesongmessig i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal. I tillegg er fjerde kvartal normalt Borregaards svakeste kvartal på grunn av den årlige vedlikeholdsstansen på anlegget i Sarpsborg, samt høyere energiforbruk og arbeidskraftkostnader.