<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen-rederi tar gevinst i knallsterkt marked

Standard Supply selger tre forsyningsskip for rett under 787 millioner. Pengene fra salget skal deles ut til aksjonærene.

Publisert 14. nov. 2023
Oppdatert 14. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 387 ord
STØRSTE EIER: Øystein Stray Spetalen er største eier i Standard Supply, som nå selger skip. Foto: Iván Kverme

 

Standard Supply selger de tre forsyningsskipene Standard Viking, Standard Supplier og Standard Defender for en samlet sum på 72,2 millioner dollar, eller snaut 787 millioner kroner. Justert for eierandel vil bruttoprovenyet være på 69,5 millioner dollar.

– Vi har sett en robust innhenting i PSV-markedet helt siden børsnoteringen i 2022, og muligheten til å realisere gevinst på et sånt tidspunkt er i tråd med vår strategi. Som ved tidligere salg, har vi intensjon om å dele ut kapital til aksjonærene, sier styreleder Martin Nes i en melding.

Etter salget sitter Spetalen-rederiet igjen med en flåte på fire PSVer med 51 prosent eierandel. Tre av fire skip er på korttidskontrakter og tilgjengelig for nye oppdrag de kommende månedene.

Største eier i Standard Supply er investor Øystein Stray Spetalens investeringsselskap S.D. Standard ETC med rundt 53 prosent av aksjekapitalen. Arne Blystad og Harald Moræus Hanssen er nummer to og tre på eiersiden, etterfulgt av Morten Astrup.

Penger på bok

Ved utgangen av tredje kvartal var selskapets konsoliderte netto kontantbeholdning og arbeidskapital på 14,9 millioner dollar, og 11,5 millioner dollar justert for eierskap.

Styret har fastslått et utbytte på 0,50 kroner pr. aksje noe som speiler de operasjonelle resultatene i kvartalet og salget av PSV-fartøyet «FS Balmoral» for 9,5 millioner dollar.

«Vi deler ut 0,50 kroner pr. aksje i tredje kvartal. Siden oppstarten i fjor sommer har vi nå delt ut rundt en tredjedel av vår børsnoteringspris (IPO). Vi er fortsatt forpliktet til å sikre gunstige langsiktige charteravtaler for flåten vår», sa styreleder Martin Nes i en oppdatering i oktober.

I oktober oppnådde Standard Supply TCE-inntjening på rundt 15.400 dollar dagen, med en utnyttelsesgrad på 96 prosent.

«Med spotmarkedet på britisk sokkel som genererer mellom 30 til 40.000 dollar pr. dag, er det sterkt støtte for kontraktsforhandlinger. Flåten vår er godt posisjonert til å kapitalisere på mulighetene», sa Nes i en børsmelding tidligere i november.

Sterkt marked

At ratene for PSV-skip har vært sterke kom også til syne i det amerikanske rederiet Tidewaters tredjekvartalstall nylig. Selskapet kunne vise til høyere utnyttelse, bedre rater og sterkere resultater også i tredje kvartal.

Gjennomsnittlig dagrate for rederiets flåte steg med rundt 1.800 dollar til 17.865 dollar i tredje kvartal, etter en oppgang på 1.400 dollar i kvartalet før.

I tredje kvartal hadde Tidewater, som tidligere i år kjøpte Solstad Offshores forsyningsskipsflåte (PSV), inntekter på 299 millioner dollar, opp fra 192 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.