<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gigant tar nedskrivning på 25 milliarder

ThyssenKrupp tar enorm nedskrivning etter de sliter med å selge sin stålvirksomhet. 

Publisert 22. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
NEDSKRIVNINGER: En stålarbeider som jobber for ThyssenKrupp. Foto: Reuters

Tyske ThyssenKrupp avslørte onsdag en gigantnedskrivning på 2,1 milliarder euro – 25 milliarder kroner – av sin stålavdeling, på grunn av det de omtaler som en dyster fremtid, ifølge Reuters.

ThyssenKrupp har forsøkt å selge sin stålvirksomhet i flere år, og nedskrivningen understreker utfordringen med å få med seg det tsjekkiske energiselskapet EPH som medeier for virksomheten.

Som et resultat av nedskrivningen la giganten frem et nettotap på 2 milliarder euro for fjerde kvartal. Justert driftsresultat i juli-september kvartalet falt med 45 prosent til 88 millioner euro.

Aksjene var ned 1,8 prosent i førhandelen, men er nå opp 6,9 prosent.

Kinesisk hodebry

ThyssenKrupp selv sier at de er i konstruktive samtaler med EPH om et potensielt samarbeid. EPH er kontrollert av den tsjekkiske milliardæren Daniel Kretinsky, og vil støtte ThyssenKrupp Steel Europe med sin energiekspertise i et eventuelt samarbeid, ifølge selskapet.

ThyssenKrupp varslet forrige måned en betydelig forverring av stålmarkedet og la til at optimistiske antagelser hadde blitt dempet av en blanding av økonomisk svakhet i Tyskland og andre markeder, samt høyere råvare- og energikostnader, skriver Reuters. 

Billig kinesisk stålimport til Europa har gitt ekstra hodebry, i tillegg til at asiatiske konkurrenter ikke må bære kostnadene ved CO2-utslipp, noe som setter lokale aktører i en ulempe.

Verdens råstålproduksjon var på 150 millioner tonn i oktober 2023, en oppgang på 0,6 prosent fra samme måned året før, ifølge World Steel Association.

Kinas stålproduksjon var 79,1 millioner tonn, ned 1,8 prosent sammenlignet med samme måned året før. India produserte 12,1 millioner tonn, opp 15,1 prosent på årsbasis, mens Japan produserte 7,5 millioner tonn, opp 2,5 prosent på årsbasis.