<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storaksjonærens spesialrådgiver støttekjøpte kriseaksje

Tidligere Danske Bank-sjef Thomas Borgen jobber som spesialrådgiver for Vows storaksjonær. Nå støttekjøper han aksjer i Vow før emisjon. – Det er et selskap jeg virkelig tror på.

Publisert 3. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 507 ord
OPTIMIST: – Nå er all informasjon ute, og det er et selskap jeg virkelig tror på, sier Thomas Borgen, som jobber for største aksjonær i Vow. Foto: NTB

Tirsdag ettermiddag kom det en børsmelding hvor det fremkommer at tidligere Danske Bank-sjef Thomas Borgen har kjøpt 75.000 aksjer i kriserammede Vow. Kjøpet ble gjort på 3,67 kroner, noe som betyr at han la 275.250 kroner på bordet.

Det må regnes som småpenger for Thomas Borgen, som i dag jobber som spesialrådgiver for Reiten & Co., som er største aksjonær i Vow.

– Jeg sitter i styret, og jeg ble nyvalgt i sommer. Nå er all informasjon tilgjengelig, og det er et selskap jeg virkelig har tro på. De har en fantastisk markedsposisjon, og jeg mener det er riktig å kjøpe aksjer. Det er den enkle begrunnelsen, sier Thomas Borgen.

Vow designer og produserer miljøteknologi for håndtering av avfall til cruise- og landbasert industri.

Kurshavari

Torsdag i forrige uke la Vow frem andrekvartalstall. Oppmerksomheten fra investorene ble imidlertid rettet mot en separat melding fra selskapet hvor det fremgikk at Vow trenger penger for å ikke gå i brudd med lånebetingelsene i tredje eller fjerde kvartal.

Det er derfor satt i gang en prosess for å hente 150 millioner kroner med hjelp fra DNB Markets og Pareto Securities. Meglerhusene har gjort sonderinger i markedet uten å lykkes, og markedsaktører Finansavisen har snakket med trekker frem svært laber interesse for Vow.

Aksjekursen stupte 29 prosent torsdag, og påfølgende dag var kursfallet på nesten 16 prosent. Siden emisjonsmeldingen kom er aksjekursen nå ned nesten 45 prosent.

– Har du noen tanker om hva emisjonen vil bli satt til?

– Nei, det har jeg ikke. Jeg kjøper fordi det er et selskap jeg tror på. Jeg har fått innsikt ved å sitte i styret. De har en fantastisk posisjon innen cruisemarkedet, og selskapet skal nå videreutvikles, sier Borgen.

– Vil du gå inn med mer penger når emisjonen kommer?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier han.

– Dialogen fortsetter

Tirsdag sendte Vow ut en børsmelding for å berolige investorene. I meldingen opplyser selskapet at det, basert på den nåværende ordrereserven, en endret låneavtale med DNB, og ny egenkapital på 150 millioner kroner, vil ha en tilgjengelig likviditet på rundt 160–180 millioner kroner ved utgangen av 2024.

Ved utgangen av første halvår i 2025 ventes tilgjengelig likviditet å være på rundt 175–230 millioner kroner.

«Selskapets halvårsrapport bekreftet at det er avtalt endringer i låneavtalen, forutsatt at en vellykket rettet emisjon gjennomføres. Det er ennå ikke tatt noen beslutning om dette, men dialogen med potensielle investorer fortsetter. Selskapet vurderer også andre måter å styrke sin finansielle stilling på», heter det i tirsdagens melding.

Torsdag uttalte SpareBank 1 Markets-analytiker Thomas Dowling Næss at han tror Vow har et større kapitalbehov enn 150 millioner kroner.

«Selv med det beløpet vil det være risiko for brudd med de nye betingelsene», sa han til Finansavisen.

Analytikerkollega Eva Viken Christensen i Clarksons mente at prosessen tydet på lav investorinteresse og skepsis til den landbaserte virksomheten.

«Selv om den maritime delen av virksomheten fortsatt fremstår som svært attraktiv, antar vi at en del investorer forholder seg mer skeptiske til den industrielle delen av selskapet de får med på kjøpet, spesielt før de ser økt ordreinngang og positiv kontantstrøm», sa hun.