ULEFOSS, TELEMARK: I begynnelsen av juni ble det klart at Fensfeltet i Telemark inneholder Europas største forekomst av sjeldne jordarter.
Det kunngjorde mineralveteran og industribygger Sturla Steinsvik på et godt besøkt pressemøte i Oslo.
Steinsvik med familie er hovedeiere i Rare Earths Norway. Dette selskapet sitter på rettighetene til rundt 90 prosent av arealet i Fensfeltet.
Et annet selskap, REE Minerals, eier rettighetene til de resterende 10 prosentene.
Før jul fikk REE Minerals inn Franzefoss Minerals som aksjonær. Styreleder Thor Bendik Weider har snakket om et fantastisk gjennombrudd for selskapet.
REE Minerals Holding
(Mill. kr) | 2023 | 2022 |
Driftsinntekter | 0,0 | 0,0 |
Driftsresultat | −5,0 | −21,7 |
Resultat før skatt | −5,2 | −21,9 |
Årsresultat | −5,2 | −21,9 |
Eiere: Penthouse Miradores (Asbjørn John Buanes, 26,6 %), Hoelstad Holding (Svein Solberg, 11,8 %), Solli Eiendom (Gunvald Kjell Solli, 6,3 %), AA Holding (Aslak Aslaksen, 4,8 %), Marikove Industrier (Thor Bendik Weider, 3,9 %), Everybase (Vidar Telle, 3,8 %), Franzefoss Minerals (3,8 %), andre (39,2 %).
Ønsker industriell eier
I løpet av sommeren har det imidlertid blitt turbulens i REE Minerals. Thor Bendik Weider har trukket seg som styreleder i REE Minerals for å reise til Karibia. Det har Teknisk Ukeblad skrevet om.
Samtidig har flere av eierne sagt at de ønsker å kaste kortene i REE Minerals.
– Det er viktig å få inn en industriell eier slik at vi får litt mer orden på ting. Det er blant annet et fond som ser på oss som en investering, uttalte styremedlem og største eier Asbjørn John Buanes.
Eiendomsinvestor Gunvald Solli (74) har på sin side vært i kontakt med flere utenlandske aktører som har vist interesse for å kjøpe hans del av selskapet, drøye 6 prosent. Det gjør ham til tredje største aksjonær.
Solli beskriver seg selv som initiativtager til selskapet.
– Jeg eide 95 prosent i starten. Jeg skulle bygge boliger og fikk tilbakemelding på at det var veldig mange spennende mineraler i grunnen, kritiske mineraler, sier Solli når Finansavisen møter ham i Telemark.
– Har hatt kontakt
Det er 17 år siden oppstarten av REE Minerals, men Solli gir uttrykk for at han ser etter utgangen i selskapet.
– Jeg har vært i kontakt med et utenlandsk fond som ønsker å sikre seg majoriteten i selskapet, sier han.
Parallelt med eierskapet i REE Minerals eier Solli selskapet REE Exploration.
Solli forklarer at REE Exploration eier leterettigheter i randsonen av området der REE Minerals og Rare Earths Norway har tilgang. I tillegg til kritiske industrimineraler, som også kalles sjeldne jordarter, er det mulig å ta ut thorium, niobium og kalk.
Drømmen er å få med en større partner som både vil overta en større post i REE Minerals og samtidig overta en stor eierpost i REE Exploration.
Solli oppgir høy alder som forklaring på at han ønsker å selge ned. Samtidig ønsker han å finansiere letevirksomhet i randsonen med gevinst fra aksjesalg i REE Minerals.
Han vurderer også å kvitte seg med en eierpost i Thorium Norway, der han er nest største eier. Dette selskapet har planer om å produsere radium til medisinsk bruk.
– Synd med utenlandsk eier
– Som gründer og opphavsmann er det stort for meg at det nå kommer en proff aktør inn på Fensfeltet. Samtidig er det litt synd at Fensfeltet nå kan bli utenlandsk eid, sier Solli.
Aller helst ønsker han å selge til staten.
– Men jeg blir skremt av strategien til staten. Det står i statens mineralstrategi at de ønsker utenlandske eiere. De vil altså gi vekk verdiene på Ulefoss. Men hva kan vi vente av de folkevalgte som jager de som skaper arbeidsplasser til Sveits? spør Solli.
– Storting og regjering må våkne, ellers mister den norske stat kontrollen på det nye industrieventyret i Norge etter oljealderen. Nå må det bevilges 10 milliarder for å få åpnet Fensfeltet, og redde verden fra dominans fra Kina, sier han.
Solli mener en gruve i Telemark vil avhjelpe en kommende energikrise og sikre det grønne skiftet med tilføring av kritiske mineraler.
– Dersom ikke AS Norge våkner, går verdiene til andre land. Jeg håper at Fen kan bli et nytt, norskeid industrieventyr etter oljealderen, bygget etter den tidligere Statoil-modellen, sier han.
Han er imidlertid kritisk til den sittende regjeringen.
– Jeg frykter at Norge får et hollandsk syndrom, og vi har mistet gründerånden. Det er bare tragisk at våre folkevalgte skal brenne opp oljeformuen på vindkraft, som er helt dødfødt. Norge mangler en Sam Eyde, men de sitter nå i Sveits, dessverre. Og når SV ber dem ryke og reise sier vel det alt, legger han til.
– Tror flertall vil selge
– Hva kan en kjøper bruke en aksjepost på 6 prosent i REE Minerals til?
– Kanskje ikke så mye i seg selv, men hvis det kommer et bud på 120 kroner pr. aksje i REE Minerals tror jeg over 51 prosent ville være villige til å selge. Såpass god kontakt har jeg med de andre aksjonærene, sier Solli.
120 kroner pr. aksje vil prise hele selskapet til rundt 420 millioner kroner. Det er over det dobbelte av nivået i fjor. Da Franzefoss Minerals kom inn på eiersiden, skjedde det til en kurs som verdsatte REE Minerals til 170 millioner kroner etter fullført transaksjon.
– Selskapet har dokumentasjon på at det kan ta ut 10.000 tonn sjeldne jordarter i over 80 år. Det vil dekke rundt 50 prosent av Europas behov for kritiske mineraler, sier han.