Bård Ingerø og Narve Reiten har via investeringsselskapet Ingerø Reiten Investment Company (IRIC) fått tvangssolgt rett over 29 millioner aksjer i Vow, og duoen sitter kun igjen med rett over 2 millioner aksjer i selskapet.
Det er storbanken DNB som har tvangsinnløst aksjene.
– DNB vil opptre som en ansvarlig hovedaksjonær i selskapet, og vil støtte det pågående arbeidet med å få på plass en riktig kapitalstruktur. DNB vil i samråd med selskapet ta nødvendige grep for å sikre en ansvarlig utvikling over tid, og vil også vurdere eventuelle strategiske alternativer, til det beste for selskapet og aksjonærene, sier direktør for konserninvesteringer, Tor Arne Hansen i DNB.
Nå er det snart gått to uker siden Vow varslet behov for 150 millioner for å unngå brudd med lånebetingelsene. Pareto Securities og DNB Markets har gjort sonderinger blant investorer, men hittil er de sårt tiltrengte pengene ikke kommet på plass. I mellomtiden har aksjekursen rast på Oslo Børs.
– Har det vært emisjoner på trappene som det er blitt takket nei til?
– Vi har ingen kommentar til tidligere prosess, men som ledd i å få på plass en riktig kapitalstruktur for selskapet er det naturlig at DNB som hovedaksjonær deltar i en emisjon.
Narve Reiten meddeler at han vil trekke seg som styreleder etter tvangssalget.
– Vi arbeider for tiden intenst med å styrke Vows finansielle stilling. Dette arbeidet har prioritet og Vow er et fantastisk flott selskapet .Vi snakker naturligvis om IRIC, våre øvrige investeringer der og vår rolle i Vow gjennom mange år, men det er ikke dagen for det i dag. Nå konstaterer vi at IRIC har vært tvunget til å selge det aller meste av sine aksjer i Vow. Jeg har funnet det riktig å meddele valgkomiteen i Vow at den bør forberede valg av ny styreleder i selskapet, sier Narve Reiten til Finansavisen.
Har stort låneengasjement
«DNB på begge sider av bordet», skrev Finansavisen den 2. september med henvisning til at DNB Markets jakter egenkapital, mens banken har lånt Vow 575 millioner kroner.
«Det er strenge regler som sørger for at potensielle interessekonflikter skal unngås i situasjoner som denne, og DNB har lang erfaring med å håndtere at bank og meglerhus er involvert i flere prosesser som angår samme selskap», sa kommunikasjonsrådgiver Kari Vartdal Riise i DNB.
DNB har en egen avdeling som jobber med å restrukturere skadeskutte selskaper, samt være aktiv eier. Da Nille holdt på å gå over ende vendte banken seg til Kjersti Hobøl, som tidligere har stablet skadeskutte kjeder som Kid og Princess på bena igjen.
DNB satte inn Hobøl som sjef og ga henne tre til fem år på å redde Nille og gjøre selskapet lønnsomt igjen. Det lyktes henne med.
Tynnslitt balanse
Tvangssalget til Bård Ingerø og Narve Reiten kommer ikke som et sjokk hvis man ser på balansen til Ingerø Reiten Investment Company, som var på 624,8 millioner kroner ved utgangen av fjoråret. Egenkapitalen utgjorde 410,7 millioner kroner.
Hvis man justerer balansen for kursnedgang i Vow og Vow Green Metals, samt kursoppgang i Observe Medical og nedsalg i Navamedic, viser beregningene at egenkapitalen nå kun utgjør 58 millioner kroner.
Nylig stilte Finansavisen Narve Reiten spørsmål om investeringsselskapet er i en situasjon der aksjer må selges for å bedre likviditeten. Da svarte investoren:
«Vi anser den finansielle stillingen som tilfredsstillende».
Nedsalget gir Reiten en salgssum på 75 millioner kroner. Kostpris var ifølge årsrapporten til Ingerø Reiten Investment Company oppgitt til 92 millioner. Dersom de resterende aksjene blir solgt til samme kurs, vil Reiten sitte med et tap på 12 millioner kroner på investeringen. På det meste var aksjene verdt 1,6 milliarder kroner.
Flere tvangssalg
Mandag ble konsernsjef Henrik Badin tvangssolgt av en ikke-navngitt bank for 285.000 kroner, og etter salget sitter han fortsatt med 9,79 millioner aksjer. «Vow-sjefen sitter med gjeld til ørene», skrev Finansavisen nylig.
Skipselektriker og investor Eigel Ingvar Thom måtte tvangsselge 700.000 aksjer den 2. september. Nå sitter han med i overkant av 5,6 millioner aksjer.
«Det var ene og alene fordi jeg var presset til å gjøre det. (..) Jeg selger ikke på disse nivåene frivillig for å si det sånn», sa Thom til avisen.
Til Dagens Næringsliv sa Thom at det trolig blir minimal deltakelse fra ham i den forestående emisjonen.
«Jeg er ikke så veldig likvid akkurat nå», sa investoren.
Vow designer og produserer miljøteknologi for håndtering av avfall til cruise- og landbasert industri. Det er spesielt sistnevnte forretningsområde som har gitt store problemer for Vow.