– Det har vært mye mediedekning som ikke handler om selskapet. Jeg er ikke her for å snakke om det, men har tre kommentarer. Badin Invest selger aksjer. Det er i mot min vilje og utenfor min kontroll, sa Vow-sjef Henrik Badin under sin presentasjon av selskapet under Pareto-konferansen i Holmenkollen torsdag.
Denne uken har det vært en mediestorm rundt Oslo Børs-noterte Vow etter et skred av tvangssalg fra ledelsen og store aksjonærer. Hittil er en tredjedel av Badins aksjer blitt solgt etter krav fra banken, mens aksjene til selskapets største eiere, Bård Ingerø og Narve Reiten, er tatt over av DNB.
– Vi ønsker DNB velkommen som største aksjonær, og fra deres kommentarer kommer de til å være en ansvarlig aksjonær, som støtter Vow i fremtidig vekst. Det er en god ting. Bård og Narve har vært instrumentelle i de siste årene, i å støtte selskapet. Det er trist å se dem gå, sa Badin.
Har pant hos flere banker
Etter presentasjonen fortalte Badin at investeringsselskapet hans Badin Invest har Danske Bank som långiver, at pantet ble inngått for flere år siden og at dialogen med bankene startet nylig.
– Hvorfor blir aksjene solgt, ble han spurt etter presentasjonen.
– Det må du ta med banken. Banken har valgt å selge aksjer i Badin Invest. Når aksjekursen går ned, så har ikke banken sikkerhet. Jeg håper ikke alle aksjene blir solgt.
– Hvilke lånevilkår er det som er brutt?
– Det er ingen lånevilkår som er brutt, svarer Badin.
– Blir alle aksjene solgt?
– Jeg håper ikke det, sier Badin til pressen.
Flere tvangssalg
For Badins del ble aksjer solgt for tredje dag på rad onsdag, og før eventuelle nye salg eier han rett over 7 millioner aksjer til en verdi av 19,5 millioner kroner.
Tvangssalgene kommer to uker etter Vow varslet et kapitalbehov på 150 millioner kroner, der både Pareto Securities og DNB Markets ble hyret inn. Selskapet ville hente penger for å unngå brudd med betingelser i et lån på 575 millioner kroner, utlyst av nettopp DNB.
Reiten satt i utgangspunktet som styreleder i selskapet, men trakk seg etter tvangssalget ble kjent onsdag. Rett over 29 millioner aksjer ble solgt til DNB, og nå eier hans investeringsselskap rett over 2 millioner aksjer. Nedsalget ga Reiten og Ingerø en salgssum på 75 millioner kroner, mot en kostpris på 92 millioner.
– Nå konstaterer vi at IRIC har vært tvunget til å selge det aller meste av sine aksjer i Vow. Jeg har funnet det riktig å meddele valgkomiteen i Vow at den bør forberede valg av ny styreleder i selskapet, sa Narve Reiten til Finansavisen onsdag.
Dersom de resterende aksjene blir solgt til samme kurs, vil IRIC sitte med et tap på 12 millioner kroner på investeringen. På det meste var aksjene verdt 1,6 milliarder kroner.
Kritikk av DNB
Bankens mange roller i Vow-dramet har høstet kritikk blant investorer, blant annet meglersjef Hans Øyvin Haukeli i ABG Sundal Collier.
– Hvordan syns du DNB har opptrådt?
– Jeg har ingen kommentar til det. Det er spennende å se at de kommer inn på eiersiden, sier Badin til pressen.
– Det er flere som har problematisert det at DNB får største rolle som aksjonær. Hva tenker dere om den problematikken?
– Jeg har ingen kommentar til det.
– Hvordan er din posisjon som konsernsjef i dette?
– Det har jeg ingen kommentar til. Det er ikke noe som jeg har noe med å gjøre. Jeg har i hvert fall gleden i å reise med selskapet, så lenge jeg får lov å holde på med det.