<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi har stor respekt for gjeld

Norske Skogs gjeld økte med over 700 millioner kroner til 3,7 milliarder kroner i tredje kvartal. – Gjelden vil fortsette å stige litt til, sier konsernsjefen.

Publisert 18. okt.
Oppdatert 18. okt.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 711 ord
Article lead
lead
BRUKBART FORNØYD: – En EBITDA på 91 millioner kroner er ikke veldig sterkt, men med tanke på våre forutsetninger var det et tilfredsstillende resultat, sier konsernsjef Geir Drangsland i Norske Skog. FOTO: Iván Kverme

– Vi begynner å nærme oss the turning point. Nå har vi i lang tid brukt masse penger, men snart skal vi begynne å tjene penger, og det er så klart langt morsommere, sier konsernsjef Geir Drangsland i Norske Skog.

Papirprodusenten la fredag morgen frem kvartalstall som sendte aksjen kraftig ned rett etter børsåpning. Av en omsetning på drøye 3 milliarder kroner, endte driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) på bare 91 millioner kroner. 

Norske Skog

(Mill. kr) 3. kv./24 3. kv./23
Driftsinntekter 3.006 3.036
Driftsresultat −13 36
Resultat før skatt −156 112
Resultat etter skatt −153 134

I samme kvartal i fjor var EBITDA på 327 millioner kroner, mens Infronts konsensus var på 111 millioner kroner. 

– En EBITDA på 91 millioner kroner er ikke veldig sterkt, men med tanke på våre forutsetninger var det et tilfredsstillende resultat, sier Drangsland.

Forutsetningen han sikter til er at én av papirmaskinene i franske Golbey bygges om til emballasjeproduksjon og dermed ikke bidrar. Det samme gjelder for den største maskinen på Saugbrugs, som ble ødelagt av et steinras i fjor vår. 

– Vi går på tre sylindre for tiden i påvente at maskinen i Golbey skal komme i produksjon, sier Drangsland.

Fredag formiddag var aksjen ned 3,3 prosent til 30,16 kroner. Aksjen er dermed ned 27 prosent hittil i år.

340 millioner gjenstår

Den franske ombyggingen til emballasjeproduksjon har gått saktere enn først planlagt, og også blitt en del dyrere. I begynnelsen av september ble det varslet at oppstartet var utsatt fra andre halvår i år til første kvartal neste år. Samtidig ble ombyggingen 20 millioner euro  dyrere

I løpet av det seneste året har prislappen på den franske investeringen steget med 55 millioner euro, eller 650 millioner kroner, til 320 millioner euro. Denne kostnadsoverskridelsen, samt svake papirmarkeder, fikk ABG Sundal Collier-analytiker Martin Melbye nylig til å kutte kursmålet fra 48 til 38 kroner. 

Han mente dessuten at gjelden nå var «ukomfortabelt høy».

Ifølge Norske Skogs tredjekvartalsrapport økte gjelden fra litt under 3 milliarder kroner til over 3,7 milliarder kroner i løpet av den seneste tremånedersperioden. 

– Vil gjelden fortsette å stige i dette tempoet?

– Nei, men gjelden vil fortsette å stige litt til. Det gjenstår cirka 30 millioner euro, eller 340 millioner kroner, i investeringer før Golbey er ferdig. Samtidig genereres det kontantstrøm fra resten av virksomhet, sier Drangsland.

Voldsom prisøkning

Norske Skogs kontantstrøm fra drift var minus 272 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 299 millioner kroner i forrige kvartal. Kontantstrøm fra drift i tredje kvartal ble negativt påvirket av en økning i arbeidskapitalen på 261 millioner kroner på grunn av innregning av CO2-relaterte inntekter og høyere  lagerbeholdning, ifølge kvartalsrapporten.

– Vi har veldig stor respekt for gjeld, og føler at vi har en særdeles god dialog med alle våre långivere. De er godt informert om situasjonen, og vet at vi snart går inn i en fase hvor vi skal generere inntekter på våre investeringer, og også begynne å betale ned gjelden, sier Drangsland.

– Hvordan er inntjening på publikasjonspapir?

– Vi har i år opplevd en voldsom økning i prisen på returpapir, som er et råstoff som vi bruker mye av. Lite av dette er foreløpig blitt overført kundene, men vi har fått gjennomslag for prisøkninger i fjerde kvartal. Vi tror derfor at presset på lønnsomheten vil avta noe.

Publikasjonspapirvirksomheten i Europa leverte en EBITDA på 99 millioner kroner i tredje kvartal, mens virksomheten i Australia bare bidro med 3 millioner kroner. 

– Må få bedre betalt

– Hvordan er emballasjemarkedet?

– I dette markedet har vi ingen bekymringer på etterspørselssiden, men vi må få bedre betalt. Prisene akkurat nå gjør at lønnsomheten innen emballasje ikke er like bra som den burde være, sier Drangsland.

Emballasje bidro med en EBITDA på 8 millioner kroner i kvartalet.

Norske Skog satte i gang emballasjeproduksjon i østerrikske Bruck i fjor, og venter at denne maskinen vil gå for fullt i løpet av neste år. Den franske emballasjemaskinen, som er vesentlig større, ventes i full produksjon i 2026. 

Emballasjeproduksjonen ved Bruck og Golbey vil ha en samlet kapasitet på 760.000 tonn. Det årlige EBITDA-bidraget ventes å være mellom 70 og 80 millioner euro, gitt historiske priser og marginer.