<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Servi i 2019: Tom-Arne Solhaug styrer Ferds problembarn

Ferd kjøpte hydraulikkselskapet Servi da oljeprisen var på topp. Siden har selskapet tapt rundt 300 millioner kroner, og det ble ikke pluss i fjor heller.

Publisert 27. jan.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
200 MÅTTE GÅ: - Det har vært en krevende periode for selskapet med flere runder med restruktureringer og kostnadskutt, sier Servi-sjef Tom-Arne Solhaug. Foto: Anders Horntvedt

Denne saken sto i Finansavisen 10. april 2019 

SKI: Inngangsdøren er låst og resepsjonsdisken er fjernet hos hydraulikkselskapet Servi på Ski, tre mil sørøst for Oslo. Kommer du på døren, er det telefon eller ringeklokke som gjelder.

Før jul kom adm. direktør Tom-Arne Solhaug (50) til at damen i resepsjonen skulle få eget kontor og andre oppgaver.

- Hun som satt der tidligere fikk ikke gjort oppgavene sine, fordi hun ble distrahert av ansatte som kom for å slå av en prat, sier Solhaug.

Det er ikke den eneste endringen som de seneste årene har foregått i Servi, Norges største hydraulikkleverandør.

I toppårene 2013 og 2014 kom 70-80 prosent av omsetningen fra olje og gass. Nå er andelen rundt 50 prosent.

- Vi måtte nedbemannede fra 500 til 300 ansatte. I tillegg er det gjort store investeringer i produksjonsutstyr. Det meste av nedgangen skyldes lavere etterspørsel fra olje- og gassektoren. Tidligere var vi veldig avhengige av store olje- og gasskunder, sier Solhaug.

Servi-konsernet

(Mill. kr) 2018 (estimat) 2017
Driftsinntekter 580 537,2
Driftsresultat - −74,6
Resultat før skatt Mindre enn null −91,7
Årsresultat - −76,4

Eiere: Ferd (99,6 %), andre (0,4 %).

- Krevende periode

I flere år var omsetningen også på tur nedover. Servi-konsernet omsatte for 777 millioner kroner i 2012. 2018-regnskapet er ikke klart, men estimatet er på rundt 580 millioner kroner, det vil si omtrent 5-10 prosent høyere enn året før.

Andresen-familiens investeringsselskap Ferd kjøpte Servi fra svenske PMC i 2012. Prisen ble ikke offentliggjort, men basert på regnskapene og Finansavisens skjønn var den trolig rundt 750 millioner kroner.

I årene 2015- 2017 gikk 285 millioner kroner tapt, selv om mye skyldes avskrivning av goodwill.

- Tallene for 2018 er betydelig bedre enn de var året før. Vi regner med å tjene penger i 2019, men driftsresultatet for 2018 er ikke positivt. Før avskrivninger av goodwill er det imidlertid positivt, sier Solhaug.

Han innrømmer at de seneste årene har vært vanskelige.

- Det har vært en krevende periode for selskapet med flere runder med restruktureringer og kostnadskutt, men Ferd har stått sammen med ledelsen og støttet selskapet, understreker han.

Solhaug formidler også et budskap fra Ferd om at eierne ser positivt på utviklingen nå med vekst i omsetning, ordreinntak og lønnsomhet.

«Ferd er langsiktige i sitt eierskap i Servi og ønsker å videreutvikle selskapet som markedsleder og viktig leverandør til nordisk industri», skriver selskapet i en uttalelse.

- Stort potensial

Selv er Solhaug utdannet sivilingeniør fra NTNU. Han har bakgrunn fra Simrad, Simtronic og Aker Solutions, og var i flere år gründer i teknologiselskapet Krabat.

2016 solgte han og medeierne selskapet til svenske Addlife for anslagsvis 35-40 millioner, og siden har Solhaug investert sin andel av gevinsten i norske gründerselskaper.

I Servi kom han inn som daglig leder i august 2018.

- Selskapet har et stort og uforløst potensial. Dels handler det om å drive Servi som ett selskap, og integrere bedriftene som er blitt kjøpt opp de seneste årene. Dels handler det om å styrke seg utenfor oljeog gassnæringen, og dels om å utnytte informasjonen i sensorene på utstyret vårt, sier Solhaug.

Vi kan bli mer enn en hydraulikkleverandør. Potensielt kan vi tilby kundene våre kritiske data om utstyret de bruker, legger han til.

Cylinderservice og Norsk Coating på Fosenhalvøya i Trøndelag, samt Hydranor på Kongsberg er noen av oppkjøpene Servi gjorde før oljenedturen.

Vil strømlinjeforme

I årene som kommer er fastlandsindustri, skipsfart, vannkraft, oppdrett, havbruk og forsvar noen av kundesegmentene Solhaug regner med å vokse i.

- Første kvartal har vært veldig bra, og ordreboken fremover ser riktig god ut. Utfordringen er imidlertid å jobbe med lønnsomheten. Vi vokser utenfor olje- og gass. Samtidig ser vi at det lysner i akkurat den bransjen, sier han.

Ved siden av å bygge og produsere hydraulikkomponenter, driver også Servi design av større hydraulikksystemer, videresalg av pumper og motorer, og de driver vedlikehold på både eget og andres utstyr.

Solhaug medgir at forretningsmodellen er kompleks, men han vil ikke være med på at det har gitt dårlig lønnsomhet. I tiden som kommer skal likevel selskapet strømlinjeformes.

- Vi har egentlig vært et konglomerat, der flere av virksomhetene hadde sine egne, lokale ledergrupper. Nå har vi delt inn konsernet i tre divisjoner. Vi konsentrerer oss om komponentsalg, systemsalg og service. Organisasjonsmodellen skal bli enda enklere å forstå, og vi kommer i større grad enn i dag til å selge hydraulikksystemer, sier han.

HALVE SALGET GÅR TIL OLJE OG GASS: Ferd-eide Servi er Norges største hydraulikkleverandør. Foto: Anders Horntvedt