Teknisk analyse – søndagens aksjetips

En ny milepæl kan være innen rekkevidde før vinteren er over, men fredagens oppgang manglet en viktig detalj.

De kan komme en korreksjon på Oslo Børs allerede kommende uke. Foto: Dreamstime

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,8  prosent sist uke, fra 939,38 til 946,63 og ny all-time high. Den siste måneden har hovedindeksen steget 3,3 prosent. 

God balanse

Som vi har redegjort for de siste søndagene har oppgangen de siste ukene kommet på stigende omsetning. Den lille korreksjonen i romjulen kom på markert lavere omsetning.

Oppgangen i starten på året kom også på stigende omsetning, mens den lille korreksjonen for en uke siden kom på lavere omsetning.

Det betyr at det har vært god balanse i markedet, som er en forutsetning for videre oppgang. Kanskje etter en ny, liten korreksjon, skrev vi forrige søndag. Det samme gjelder for kommende uke også. 

Oppgangen fredag kom på lavere omsetning, noe som kan oppfattes som et varsko om at det kan komme en korreksjon allerede neste uke. Med mindre det retter seg igjen allerede mandag.

Du kan gjøre dine egne tekniske analyser av alt fra aksjer til valuta og råvarer på forumet

Opp mot 1.100?

Hovedindeksen stanget gjennom i taket i den stigende trenden i hovedchartet igjen og det samme skjedde i RSI-chartet. Det kan være signaler om at det er den stigende sekundærtrenden som viser veien videre - opp.

Hvis hovedindeksen nå etablerer seg på oversiden av 946-nivået vil det åpne opp for videre opp mot 1.100 på litt sikt. Opp litt over 16 prosent fra fredagens slutt.

1.100 blir trolig ikke nådd i år, men 1.000 kan være innen rekkevidde innen juli. Kanskje til og med innen 1. mars, gitt at den stigende sekundærtrenden fortsetter å vise vei.

Positiv undertone

Så lenge den positive undertonen i RSI-chartet og hovedchartet holder, støtter det videre oppgang. Det samme gjør en RSI under 70 igjen, men det meste kan nå være tatt ut på kort sikt.

Oppgangen fredag kom dessuten på lavere omsetning, og det kan som nevnt være signal om at en korreksjon lurer like rundt hjørnet.

Så lenge den positive undertonen i RSI-chartet fortsetter signaliserer det at korreksjoner kan bli forbigående, men det er langt ned før den vil bli testet. 

Ved korreksjon er det teknisk støtte ned mot 930, litt mer ned mot 920 og enda mer ned mot 900-nivået og 50-dagers glidende gjennomsnitt. Samtidig har hovedindeksen steget helt til taket, og stanget gjennom taket, i den stigende trenden, noe som tilsier at fallhøyden teknisk sett også er stor innenfor den stigende trenden.

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget 12,7 prosent de siste 12 månedene. Foto: Tradingview

De siste fem årene

All-time high er på 946,63 fra fra fredag 17. januar 2020. Intradag all-time high er på 948,48 fra 3. oktober 2018.

Siden nyttår har hovedindeksen steget 1,6 prosent. De siste 12 månedene har den steget 12,7 prosent.

I 2019 ble det en oppgang på 16,5 prosent. I 2018 ble det en nedgang på 1,8 prosent. I 2017 var oppgangen på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,25 prosent.