Mener PGS er på billigsalg

Til tross for at PGS står foran en vanskelig refinansiering, mener Carnegie-analytiker Christopher Møllerløkken at aksjen er billig.

TAR IKKE UT KAPASITET I VINTER: PGS vil ha åtte seismikkskip i drift i vinterhalvåret. Her «Ramform Titan». Foto: PGS
Næringseiendom

– Det er fortsatt høy risiko i PGS. Refinansieringen er ikke løst, og vinduet for finansiering er fortsatt lukket, men inntjeningsmultiplene for 2020 gjør at aksjen er billig nok i våre øyne, sier analytiker Christopher Møllerløkken i Carnegie.

Nylig oppjusterte han sin anbefaling på seismikkaksjen PGS fra hold til kjøp. Kursmålet er satt til 20 kroner.

– Hvis ting forblir uendret – det vil si samme dagrater som i tredje kvartal og flat utvikling i multiklientsalget i 2020 fra 2019 – så handler aksjen på en P/E under 8 i 2020 på våre estimater, sier analytikeren.

OPPJUSTERTE NYLIG SIN PGS-ANBEFALING: Analytiker Christopher Møllerløkken i Carnegie. Foto: Iván Kverme

Selv guider selskapet at ratene skal stige videre.

Vanskelig kapitalmarked

PGS skal refinansiere gjeld for 5,9 milliarder kroner, men et vanskelig kapitalmarked har gjort dette utfordrende for selskapet. Et forsøk på refinansiering før sommeren ble avblåst og utsatt.

– Det er fortsatt ikke mulig å refinansiere gjelden til levelige betingelser slik vi ser det. Prisingen på selskapets obligasjonslån indikerer en yield på 10,4 prosent, og det de prøvde på i mai/juni var til renter på mellom 8 og 12 prosent. Sannsynligvis vil det ikke skje noe før tidlig i 2020, sier Møllerløkken.

Selskapet har selv sagt at det vil gjennomføre refinansieringen i fjerde kvartal eller tidlig neste år.

LETER ETTER RIKTIG TIDSPUNKT: PGS-sjef Rune Olav Pedersen skal refinansiere gjeld for 5,9 milliarder kroner, men har foreløpig ikke fått det til til de betingelsene han ønsker. Foto: Frank Helge Njøsen

Ikke plaget av gjelden

PGS er imidlertid ikke i samme situasjon som en del supply- og riggselskaper, som gjerne har en nettogjeld som er 10 ganger høyere enn driftsresultatet før avskrivninger. De seneste 12 månedene har seismikkselskapet til og med redusert gjelden med 130 millioner dollar, tilsvarende 12 prosent av samlet gjeldsbelastning.

– Hvis kontraktsmarkedet blir som selskapet sier og det får et godt kvartal innen multiklientseismikk, så skal gjelden videre ned i fjerde kvartal, sier Carnegie-analytikeren.

– Og selv om selskapet skulle bli tvunget til en emisjon på 100 millioner dollar, så ville P/E i 2020 fortsatt være under 10-gangen. Mye er priset inn i aksjen, legger han til.

Anbefalinger

+ PGS 

+ TGS 

TGS er top pick

Møllerløkken har også en kjøpsanbefaling på den andre store seismikkaktøren på Oslo Børs – TGS. Aksjen er samtidig inne på Carnegies liste over de mest anbefalte aksjene.

– TGS hadde et bra tredje kvartal og går inn i et fjerde kvartal som historisk alltid har vært det beste, sier Møllerløkken, før han legger til:

– Estimatene mine for fjerde kvartal tyder på at det ikke blir slik i år, men det skyldes en engangsbetaling som selskapet mottok i tredje kvartal. Men gitt at fjerde kvartal alltid har vært det beste, så kan det være en oppside her.

FJERDE KVARTAL HISTORISK BEST: Konsernsjef Kristian Johansen i TGS er inne i et godt kvartal, mener Carnegie. Foto: Eivind Yggeseth

Analytikeren mener samtidig det kan være et godt tidspunkt å gå inn på for dem som ikke har TGS-aksjer.

– Vurderer man å eie TGS-aksjen, så har den historisk gjort det bedre enn børsen i perioden november–februar. Årsaken er i stor grad at fjerde kvartal har vært det beste kvartalet og at selskapet ofte slår forventningene.