Tror børsfesten vil fortsette

Økonomisk innhenting, fornuftig prising og en positiv trend vil trolig løfte Nordens børser i år, ifølge forvalteren Kristian Tunaal.

OPPLEVER GOD VEKST: Fra et av Skanskas prosjekter i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
Næringseiendom

– Børsåret 2020 har begynt bra og gir en nyttig påminnelse om hva som påvirker, og ikke påvirker markedet, sier Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Han viser til at hverken riksrettsaken mot president Donald Trump, regjeringsendringen i Norge eller toppmøtene i Davos har senket børsene.

– Et smittefarlig virus er mer alvorlig, men SARS-viruset i 2002-03 antas å ha ført til i underkant av 800 dødsfall globalt – en brøkdel av antallet trafikkulykker i samme periode, fortsetter forvalteren.

– Det som påvirker aksjemarkedet på lang sikt er kombinasjonen av inntjening, vekst, rente og risiko.

Tre viktige faktorer

Ifølge Tunaal er det tre hovedgrunner til at de nordiske børsene trolig vil stige i år: Oppløftende makroindikatorer, fornuftig prising og markedets sterke opptrend.

– 2019 endte med lavere renteforventninger og høyere vekstforventninger, og dette ble forsterket senest sist fredag, da en ledende indikator fra Japans industri steg, utdyper han.

– Og risikopremien man nå får betalt for å investere i Norden er godt innenfor intervallet for de seneste ti årene, samtidig som inntjeningsveksten er solid.

Tunaal tror videre at den seneste tidens kraftige opptur vil berolige enkelte nervøse investorer og motivere dem til å kjøpe aksjer. De nye pengene vil bidra til å løfte kursene.

– Dette mønsteret ser man ofte i historien; et godt børsår kommer sjelden alene, sier han.

FORTSATT OPTIMISTISK: Fondsforvalteren Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning. Foto: Iván Kverme
Risikopremien man nå får betalt...er godt innenfor intervallet for de seneste ti årene
Kristian Tunaal, Alfred Berg Kapitalforvaltning

Tre svenske favoritter

Blant Tunaals favorittaksjer er den svenske entreprenørkjempen Skanska, som har en omfattende internasjonal virksomhet.

– Særlig ser USA lovende ut, ettersom antallet startede boliger i desember steg med 17 prosent – mer enn noen gang siden finanskrisen, tilføyer han.

– Vi liker også Evolution Gaming Group, som tilbyr live-casinoer og i de seneste årene har økt inntektene med rundt 40 prosent årlig.

En tredje svensk yndling er Loomis, lederen i det nordeuropeiske markedet for kontanthåndtering. Tunaal påpeker at bruken av kontanter vokser raskere enn BNP, til tross for at digitale betalingsmidler er mer «in».

Finske leieleiligheter

Fjerdemann på Tunaals liste er finske Kojamo FH, som tilbyr leieleiligheter og tilhørende tjenester.

Finnene er forholdsvis mer interessert i å leie enn her i landet, og Kojamo er særlig godt posisjonert i de store byene.

– Demografiske- og livsstilsendringer vil gi markedsvekst på sikt, og prisingen er 1,2 ganger de bokførte verdiene, opplyser Alferd Berg-forvalteren.

Til slutt kommer BW LPG. Selskapet drar for tiden nytte av svært gode rater, og vi går nå inn den historisk beste delen av året. I tillegg ligger tilbudet an til å holde seg lavt, og aksjen prises til bare fire ganger årets konservative inntjeningsestimat.

Anbefalinger

+ Skanska

+ Evolution Gaming Group

+ Loomis

+ Kojamo FH

+ BW LPG

– Mange oljerelaterte aksjer

alfred berg kapitalforvaltning
kristian tunaal
aksjemarkedet
skanska
loomis
bw lpg
verdensøkonomien
Aksjeanalyse
Næringseiendom