Venter utbytter fra forbrukslån

Tross økt tapsføring fra Komplett Bank, tror analytiker Odd Weidel at investorenes appetitt etter forbrukslån kommer tilbake. Men først over sommeren.

SVARER PÅ ONSDAG: Komplett Bank-sjef Jan Haglund kommer til å utdype 2019-resultatene onsdag, etter børsmeldingen om ekstra tap og et overskudd på 203 millioner kroner. Foto: Brian Cliff Olguin
Næringseiendom

Torsdag kveld meldte ledelsen i Komplett Bank at banken har måttet justere sine interne modeller for beregning av fremtidige tap. Sannsynligheten for tap av hovedstol, gitt mislighold, er økt, med den konsekvens at tapsføringen i fjerde kvartal ble nær doblet fra 117 millioner kroner til 222 millioner kroner.

– Dette slår veldig ut på 2019-resultatene og skaper mer usikkerhet rundt Komplett Bank, som har hatt sine runder med Finanstilsynet, sier analytiker Odd Weidel i SpareBank 1 Markets.

– Vi har ventet at det vil komme en tapsbølge i 2020 fra forbrukslånsbankene, og det kan være at Komplett Bank nå får tatt unna en del av dette. Torsdagens melding kan da være positiv for tapene i 2020 og 2021, legger han til.

Komplett Bank-aksjen endte fredag opp med et kursfall på nær 22 prosent som følge av de økte tapene, men allerede mandag steg aksjekursen igjen med nær 5 prosent.

Comeback for kurstapere

Til tross for de negative nyhetene fra Komplett Bank, tror Weidel at det vil komme et stemningsskifte på børsen for forbrukslånsbankene:

– Fra midten av 2020 tror vi investorene vil oppdage at utbyttene vil begynne å komme fra forbrukslånsbankene, samt at risikoen er redusert i disse bankene og aksjene.

TROR PÅ UTBYTTE: Analytiker Odd Weidel i SpareBank 1 Markets. Foto: Iván Kverme

Rapporteringssesongen ble åpnet opp av finansbransjen for tre uker siden, og den industrien går nå inn i sin andre rapporteringsfase. De nordiske storbankene har levert sine regnskaper, og de fleste tradisjonelle bankene har også levert sine tall. Nå gjenstår nisjebankenes runde, hvor flere interessante seanser gjenstår.

Komplett Bank legger eksempelvis frem sine regnskap på onsdag, mens Norwegian Finans Holding kommer med sin rapport torsdag om en uke. OTC-noterte Easybank kommer med sine resultater på fredag.

– Vi tror at gjeldsregistrene har skapt mange nyttige erfaringer på det halvåret de har vært i bruk, og at vi nå kan få verdifull innsikt til forventningene om tap innen forbrukslån. Vi tror at tapene blir høye også i 2020, men at kredittkvaliteten vil bedres. Allerede i 2021 tror vi at vi vil se at tapene faller, sier Weidel.

Han mener en av hovedårsakene til det er luksusfellekundene, som nå ikke får rullert lånene sine når de har behov for det.

– De av dem som ikke klarer å skjerpe seg, kan påføre bankene tap, men så vil de også forsvinne fra bøkene, sier Weidel.

At bankene kan få lavere vekst er ikke problematisk, mener han, da det kan medføre at bankene kan vurdere utbytte i stedet.

Søkelyset flyttes

– Finanstilsynet har gjort unna sitt grovarbeid innen boliglån og forbrukslån. Nå gjenstår billån og leasing av bil, samt inkasso. For Finanstilsynet er det eksempelvis viktig å få frem husholdningenes leasingkostnader, som fort kan være på 10.000 kroner i måneden for en enkeltbil. Denne kostnaden kommer ikke frem i dagens diskusjon om rentekostnader, bemerker Weidel.

Weidel fremhever fortsatt Komplett Bank og Bank Norwegian-eier Norwegian Finans Holding som sine favoritter innen forbrukslån på Oslo Børs. Pareto Bank er en annen nisjeaktør som han har tro på.

Anbefalinger

+ Komplett Bank

+ Norwegian Finans Holding

+ Pareto Bank

odd weidel
norwegian finans holding
komplett bank
pareto bank
Nyheter
Aksjeanalyse
Børs
Næringseiendom
Bank