Forvalter Frank Harestad mener det frister med Aker Solutions-aksjer

Aker Solutions er nå like lite verdt som SpareBank 1 Ringerike Hadeland. Forvalter Frank Harestad i Heimdal Fondene innrømmer at det frister å kjøpe.

BUNNFISKE: Aker Solutions-aksjen faller til nye bunner. Frank Harestad i Heimdal Fondene synes aksjen nå fremstår som fristende. Foto: Heimdal Fondene

Oljeservicegiganten, med sine 16.000 ansatte, er blitt en miniputt målt i verdsettelse. Etter at selskapet la frem tallene for fjerde kvartal, nådde aksjekursen en ny bunn, og aksjen handles nå til rundt 14 kroner. For halvannet år siden ble den handlet til rundt 55 kroner.

Børsverdien er nå rundt 3,8 milliarder kroner. For å sette det i perspektiv er det like lite som SpareBank 1 Ringerike Hadeland, mindre enn Noreco og mindre enn den aller minste lakseoppdretteren på børs. Hydrogenselskapet NEL er fire ganger mer verdt enn Kjell Inge Røkkes oljeservicekjempe.

– Fristende

Forvalter Frank Harestad i det Stavanger-baserte forvaltningshuset Heimdal Fondene sier at deres aksjefond Heimdal Tinde har en relativt moderat eksponering mot oljesektoren om dagen. Årsaken er at selv om reduserte investeringer fra oljeselskapene og lavere vekst i skiferolje fremover vil begrense tilbudssiden, er etterspørselen rammet av svakere økonomisk vekst i Kina. Men det betyr ikke at absolutt alle olje- og oljeserviceselskaper er tatt av bordet:

– Vi synes Aker Solutions på under 15 kroner er fristende. Guidingen for 2020 var skuffende, og ordreinngangen har vært svak det siste året. 2020 blir et svakt år, men vi tror at ting gradvis vil bedre seg fremover, sier han.

NEDTUR: Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions og finansdirektør Ole Martin Grimsrud (t.h.) har skuffet aksjonærene den seneste tiden. Foto: NTB Scanpix

Det er også et annet oljeserviceselskap det er verdt å nevne, ifølge ham. Men selskapet er ikke å finne på Oslo Børs:

– Innen boring synes vi Maersk Drilling (The Drilling Company of 1972) er mest spennende. Selskapet har en meget god riggflåte og en veldig sterk balanse.

Telenor er størst

Heimdal Fondene er et lite forvaltningshus, der høyrentefondet er det mest populære produktet. Aksjefondet Heimdal Tinde, som Harestad styrer, hadde ved utgangen av januar en forvaltningskapital på 65,5 millioner kroner.

Harestad kan handle aksjer hvor som helst i verden, og danske Vestas Wind er nummer to på listen over fondets største investeringer. Lengre ned på listen finner vi andre utenlandske navn som Garmin, Husqvarna, Oracle, Unilever, Alphabet og AT&T.  Men den aller største investeringen i fondet, ved utgangen av januar, var Telenor.

– Vi tror Telenor er en fornuftig investering på dagens nivå. Telekomsektoren bør representere en defensiv investering i dagens noe usikre markeder. Direkteavkastningen er på over 5 prosent, og aksjen prises til en P/E på rundt 15, sier han.

Telenor-kursen på rundt 160 kroner er et godt stykke unna toppnivåene fra i fjor sommer.

Harestad, som for Finansavisens lesere er mest kjent som tidligere oljeserviceanalytiker i Pareto Securities, har de seneste seks månedene levert en avkastning på 12,4 prosent. Han tok over forvaltningen av fondet i fjor sommer, på et tidspunkt da forvaltningskapitalen bare var en brøkdel av dagens 65 millioner.

Liker vin og bank

Vin- og brennevinsprodusenten Arcus er nok et eksempel på en aksje som ikke har momentum i markedet om dagen, men som Harestad han sans for. Aksjekursen falt gjennom hele fjoråret.

– Arcus liker vi godt. Selskapet har en sterk kontantstrøm og bør kunne betale gode utbytter fremover. Canica (investeringsselskapet til Stein Erik Hagen, red. anm.) kom med et bud på 45 kroner pr. aksje i 2018, som svært få aksjonærer godtok. Nå er kursen rundt 20 prosent lavere, sier forvalteren.

Ellers er Harestad lik de fleste andre forvaltere når det gjelder sparebankene. Han er positiv og peker på den lave verdsettelsen:

– Disse prises til ti ganger inntjening og gir en meget høy direkteavkastning. I tillegg liker vi godt Pareto Bank, som nylig har kommet med en ny og mer aggressiv utbyttepolitikk. Banken prises til åtte ganger resultatet i 2019.

Anbefalinger

+ Aker Solutions

+ The Drilling Company of 1972

+ Telenor

+ Arcus

+ Sparebanker

+ Pareto Bank

+ Garmin

+ Husqvarna