Skagen-forvalter Cathrine Gether anbefaler Aeroflot-aksjer

– Selskapet sliter med et omdømme som på mange måter også er misforstått, sier Skagen Kon-Tiki-forvalter Cathrine Gether.

RAMMET: Mange av Skagen Kon-Tikis største investeringer befinner seg i Asia. Her ved forvalter Cathrine Gether. Foto: Brian Cliff Olguin

Sommeren 2018 overtok Cathrine Gether og Fredrik Bjelland forvaltningen av selveste Skagen Kon-Tiki – aksjefondet som i mange år under Kristoffer Stensruds styring leverte svært høy avkastning, også sammenlignet med referanseindekser. 

Fondet, som i dag har en forvaltningskapital på rundt 17 milliarder kroner, hadde allerede lagt bak seg noen svake år da Stensrud sluttet som hovedforvalter i 2016.

Fondet sliter fortsatt med relativt svake børser i fremvoksende markeder. I tillegg har forvalterne måttet se seg slått av referanseindeksen. De som derimot investerte penger i fondet ved oppstarten i 2002 har en gjennomsnittlig årlig avkastning på nær 13 prosent. 

Anbefaler russisk bank og fly

– Å dra frem en flyaksje i disse coronatider er kontrært, men det er verdt å ta en titt på Aeroflot. Det er et navn som lyder negativt i manges ører, ettersom de sliter med et omdømme som på mange måter også er misforstått. Størstedelen av flyflåten består av Boeing- og Airbus-fly, med en gjennomsnittlig alder på flåten på under fem år og under tre år i deres lavkostnadsselskap. Dette er en av de mest moderne flyflåtene i verden, sier Gether.

NEDTUR: Aksjekursen i Aeroflot har falt kraftig de seneste dagene, sammen med resten av verdens flyaksjer. Foto: NTB scanpix

Fra en topp på over 200 rubler sommeren 2017, er aksjekursen nå halvert. De seneste dagene er kursen ned rundt 20 prosent på grunn av virusfrykten i markedet.

 Ifølge Gether har det russiske flyselskapet en markedsandel på 40 prosent i Russland. Hun påpeker at flyskam ikke er et tema i landet og at markedet forventes å vokse på bakgrunn av et strukturelt etterspørselsbehov. I dag handles aksjen til en P/E på 4,5 og mer enn 8 prosent årlig utbytteavkastning. 

I Russland er forvalteren også positiv til banken Sberbank.

– Kanskje overraskende var Sberbank ranket som verdens nest sterkeste merkevare, hakk i hel med Ferrari på førsteplass i 2018, ifølge Brand Finance. Dette er en bank som handles på under 6 ganger inneværende års inntjening og rett i overkant av én ganger bokførte verdier, til tross for at selskapet har levert godt over 20 prosents avkastning på egenkapitalen de seneste fire årene, noe vi forventer de vil gjøre i år også, sier hun.

Billig kinesisk gigant

Ved utgangen av januar var de tre største investeringene i fondet Samsung, det kinesiske bank- og forsikringsselskapet Ping An og Hyundai. 

Om Ping An peker Gether på at selskapet prises til kun åtte ganger estimert inntjening i 2021, til tross for gode vekstutsikter og høy egenkapitalavkastning.

– De har vært en pionerer innen investering og bruk av smartteknologi og innovasjon, noe som har hjulpet dem med å bygge et sterkt økosystem av både fintech- og healthtech-selskaper rundt forsikringsselskapet som har vært kjernekundegruppen, sier hun og legger til:

– Vi forventer å se flere spin-offs av selskaper de selv har utviklet, noe som burde synliggjøre verdier som ligger i selskapets spennende fintech- og healthtech-portefølje. 

V-effekt av coronaviruset

Om coronaviruset, som herjer markedene om dagen, mener hun dette kan skape store muligheter i aksjemarkedene fremover når den verste frykten avtar.

– Selv om vi nå går inn i en periode hvor vi helt klart kommer til å se svake tall fra Kina, har man sett gang på gang den seneste tiden at man ikke skal undervurdere effekten av finans- og pengepolitiske tiltak, sier hun.

Anbefalinger

Kjøp: Atlantic Sapphire

Kjøp: Golar LNG

Kjøp: Sberbank (Russland)

Kjøp: Aeroflot (Russland)

Kjøp: Ping An (Kina)