Stig Myrseth i Dovre Forvaltning: Banknæringens og dollarens Nokia-øyeblikk

Bankene og dollaren har lenge vært kongen på haugen i det kapitalistiske systemet. På grunn av den digitale revolusjonen står dette hegemoniet nå for fall.

SMELLEN KOMMER: Både dollaren og dagens banker vil stå overfor et Nokia-øyeblikk en eller annen gang på 2020-tallet, mener Dovre-forvalter Stig Myrseth, og sikter til den kommende digitale pengerevolusjonen. Foto: NTB SCANPIX
Næringseiendom

Jeg var nylig i München. Der arrangerte custody-avdelingen i verdens sjuende største bank, BNP Paribas, seminar og oktoberfest for sine kunder.

De to vanligste samtaletemaene over tyske ølglass var handelskrigen og den digitale revolusjonen. Huddlestock, hvor undertegnede er daglig leder, bidrar selv til det sistnevnte. Gjennom vårt tyske datterselskap har vi en avtale med BNP Paribas, hvor vi hjelper custody-avdelingen og kundene deres å ta spranget over i den digitale alderen.

Store deler av infrastrukturen i dagens banksystem er utdatert og moden for utskiftning. Over en kjerne som ble programmert på 80-tallet, har man stablet lag på lag.

Komplekst og tregt

Resultatet er en kompleks struktur som er dyr i drift og treg. Derfor tar det flere dager å overføre penger fra en konto til en annen, mens du kan sende en e-post til motsatt side av kloden på noen sekunder. Eller overføre bitcoin, den eldste og tregeste kryptovalutaen, på ti minutter.

Kompleksiteten og sentraliseringen i dagens bank- og betalingssystem skaper dessuten farlige sårbarheter. Det fikk vi erfare under finanskrisen.

Den mest utdaterte delen er imidlertid kanskje pengene selv. Bitcoin-revolusjonen, som startet for ti år siden, viser at det er mulig å oppbevare og overføre penger uten hjelp av banker. Dette inspirerte Facebook til å lage sin egen valuta, Libra, som lanseres neste år.

Mens fremveksten av kryptovalutaer førte til rynkede øyenbryn hos sentralbankene, har Libra-nyheten fått masteralarmen til å gå av. Sentralbankene innser at dagens pengesystem før eller siden vil bli disruptert om de sover i timen.

Digitale valutaer

For å møte konkurransen fra Libra og kryptovaluter, har derfor flere sentralbanker startet arbeidet med å lansere egne digitale valutaer. Slike vil eksistere kun i digital form, og de vil bringe med seg en rekke fordeler.

Her kan nevnes at alle kan ha sin egen digitale lommebok hos sentralbanken. Dermed elimineres faren for å tape sparepenger ved bankkonkurser. Videre vil overførsler og betalinger skje lynraskt og tilnærmet kostnadsfritt uten å gå veien om dagens banker og komplekse oppgjørssystemer.

Muligheten til digital sporing vil dessuten gjøre det lettere å bekjempe skatteunndragelse og kriminalitet. Manøvreringsrommet i pengepolitikken øker også. Her kan nevnes at sentralbanken lett kan overføre «helikopterpenger» rett inn på kontoen til alle innbyggere om økonomien trenger en vitamininnsprøytning.

Kina først ute

Av de større økonomiene vil Kina være først ute med en digital valuta. En grunn er at kinesere flest allerede har digitale lommebøker hos teknologiselskaper som Alipay. Disse brukes til å handle på internett eller betale restaurantregninger. Kredittkortrevolusjonen kom aldri til Kina.

Dernest ønsker myndighetene å redusere avhengigheten av det internasjonale banksystemet. Fordi dollaren brukes som oppgjørsvaluta i nesten alle internasjonale transaksjoner, må alle banker i praksis danse etter USAs pipe.

President Xi Jinping har utvilsomt merket seg at Donald Trump i økende grad bruker sanksjoner og USAs kontroll over banksystemet som våpen i internasjonale konflikter. Dette skaper en uakseptabel sårbarhet for Kina.

Kina ønsker å kunne handle med andre land uten å være avhengig av Trumps forgodtbefinnende. Den mest realistiske måten å løse dette på, er gjennom å lage en egen digital valuta som kan overføres over internett på samme måte som kryptovalutaer og Libra.

Vinnerne og taperne

Dette bringer meg inn på taperne i den kommende digitale pengerevolusjonen. Dollaren kan bli en av dem. Derfor er det ikke overraskende at USA kjemper mot krypto- og digitale valutaer med nebb og klør.

Den andre er bankene. Om vi ikke trenger dem for å passe på sparepengene våre eller betale regninger, vil store deler av næringsgrunnlaget rives vekk. Frykt for de utilsiktede konsekvensene dette kan lede til, er en grunn til at sentralbankene nøler med å innføre digitale valutaer.

Vannet renner imidlertid nedover, og den digitale revolusjonen lar seg ikke stanse. Både dollaren og dagens banker vil stå overfor et Nokia-øyeblikk en eller annen gang på 2020-tallet. Vinnerne blir folk flest, teknologiselskaper og Kina.

Dovre-porteføljen

Dovre-porteføljen
Sist ukeAnbefaltTotalutvikling
Magseis Fairfield0,40%29.03.2019−31,64%
Okeanis2,55%03.05.201915,83%
Norsk Hydro−9,44%05.07.2019−3,99%
Infront−4,72%05.07.20192,02%
Vistin Pharma−3,19%09.08.201912,73%
Crayon Group−7,81%30.08.201913,10%
Kursene settes klokken 12 fredag.
Porteføljeavkastning sist uke:−3,70%
Hovedindeksen sist uke:−2,96%
Dovre-porteføljen hittil i år:15,33%
Hovedindeksen i samme periode:7,80%
Dovre-porteføljen i 2017:42,31%
Hovedindeksen i samme periode:19,09%
Dovre-porteføljen i 2016:72,02%
Hovedindeksen i samme periode:12,06%
I henhold til markedsmisbruksdirektivet kan mer informasjon om de omtalte selskapene fås ved å kontakte Dovre Forvaltning. Dovre Forvaltning er et forvaltningsselskap og kan ha posisjoner i omtalte selskaper på vegne av våre fond eller kunder.
Tom Hauglunds Hauglund-porteføljen erstattet Dovre-porteføljen i perioden juni til desember 2018.
stig myrseth
Aksjeanalyse
Næringseiendom