Stig Myrseth i Dovre Forvaltning: Kinesisk økonomi blir stadig mer gåtefull

Den kinesiske økonomien er avgjørende for råvaremarkedet, norsk økonomi og vår velferd. Den blir også stadig mer gåtefull, mener Stig Myrseth i Dovre Forvaltning

ØKONOMIEN SVIKTER: President Xi Jinping var selvfølgelig til stede da Kina nylig markerte 70-årsjubileet for opprettelsen av Folkerepublikken med en stor militærparade. Landets økonomi har imidlertid vist tegn til svekkelse den seneste tiden.  Foto: NTB SCANPIX

Undertegnede deltok nylig på markeringen av 70-årsjubileet for den kommunistiske maktovertagelsen i Kina. Mye av praten dreide seg om opptøyene i Hongkong.

Da Kina overtok den tidligere britiske kolonien, ventet mange at Kina ville bli som Hongkong.

I stedet er det Hongkong som blir som Kina, til mange innbyggeres forskrekkelse.

Den politiske liberaliseringen har gått i revers under president Xi Jinping. Dette merkes også på det økonomiske området.

Makroøkonomer knebles

Har du lagt merke til at det kommer færre analyser av kinesisk økonomi i innboksen din? Det er flere grunner til det. Én er at kinesiske makroøkonomer i økende grad knebles.

I Kina er det kommunistpartiets offisielle syn på økonomien som gjelder, og de som ikke er enige med det, bes om å tie eller endre syn. Dette fører til at jobben med å analysere økonomien i økende grad overlates til utlendinger.

Selv disse må imidlertid vokte seg. Sjeføkonomen i den sveitsiske storbanken UBS ble i sommer suspendert fra stillingen sin etter å ha kommet med uttalelser som Kina oppfattet som krenkende.

Må godkjennes

Hva med de økonomiske statistikkene? Kan vi stole på dem? Det har lenge vært antatt at vanskelig målbare størrelser som BNP bør tas med en klype salt, mens «harde data» som stålproduksjon og bilsalg er pålitelige.

Virkeligheten er imidlertid mer nyansert. For eksempel utarbeides data over månedlig bilsalg ved at samtlige bilforhandlere rapporterer inn eget salg. Summen av disse er det samlede salget, ikke sant? 

Ikke nødvendigvis. Før tallene offentliggjøres, må de godkjennes av en byråkrat. Hva han er villig til å akseptere, er ikke godt å vite.

Har styringsfart

Dette bringer meg inn på det neste spørsmålet: Hvor står kinesisk økonomi, og hvor er den på vei? Ledet an av et stagnerende bilsalg og en sviktende eksport har konjunkturene forvitret i år.

Jeg heller mot at denne fasen nærmer seg slutten og at veksten gradvis vil ta seg opp. Dette synet hviler på to kritiske pilarer – forventninger om ytterligere stimulanser og en handelsavtale.

Når det gjelder førstnevnte, kan nevnes at myndighetene fortsatt har handlefrihet i den økonomiske politikken. Det tilkjennegis av stabile valutareserver og en lav inflasjon.

Enkelte vil riktignok vise til at inflasjonen er i den høye enden av det historiske intervallet. Dette skyldes utelukkende svinepestepidemien som har sendt kjøttprisen til himmels. Den forbigående naturen til dette prissjokket taler for at det kan ignoreres. Det blir ikke flere syke svin om renten kuttes.

Nye forhandlinger

Etter to måneders pause har Kina og USA gjenopptatt handelsforhandlingene. Hva utfallet blir, kan umulig vites med sikkerhet. Begge parter har imidlertid sterke incentiver for å finne en løsning.

La meg starte med Kina. For dem vil det være lettere å få til en god avtale med president Donald Trump nå enn etter valget. Trump i sin andre presidentperiode vil kunne spille enda mer «hardball» ettersom han da ikke trenger å bekymre seg over meningsmålinger, økonomien og gjenvalg.

Taper derimot Trump valget, vil han trolig erstattes av Elizabeth Warren. Hun har støttet Trump i handelspolitikken, men er i tillegg opptatt av menneskerettigheter og miljøstandarder. 

Det er langt fra gitt at Kina vil finne det lettere å forhandle med henne enn Trump.

Joe Biden, den antatte favoritten til Beijing, gjør det svakt for tiden som en følge av Ukraina-skandalen. En strategi om å vente ut Trump i påvente av å kunne forhandle med han, synes ikke lenger realistisk.

Hva så med Trump? Hvordan er incentivene hans? Ifølge meningsmålinger scorer han høyest for håndteringen av økonomien. Må han føre valgkamp med stigende arbeidsløshet og resesjon som bakteppe, vil han ha rotet vekk sitt trumfkort. Dette borger for at han akkurat nå er maksimalt motivert for å lande en handelsavtale.

Dovre-porteføljen

Sist ukeAnbefaltTotalutvikling
Magseis Fairfield0,70%29.03.2019−31,16%
Okeanis14,91%03.05.201933,09%
Norsk Hydro5,97%05.07.20191,74%
Infront5,94%05.07.20198,08%
Vistin Pharma3,53%09.08.201916,71%
Crayon Group14,41%30.08.201929,39%
Kursene settes klokken 12 fredag.
Porteføljeavkastning sist uke:7,58%
Hovedindeksen sist uke:2,96%
Dovre-porteføljen hittil i år:24,08%
Hovedindeksen i samme periode:10,99%
Dovre-porteføljen i 2017:42,31%
Hovedindeksen i samme periode:19,09%
Dovre-porteføljen i 2016:72,02%
Hovedindeksen i samme periode:12,06%
I henhold til markedsmisbruksdirektivet kan mer informasjon om de omtalte selskapene fås ved å kontakte Dovre Forvaltning. Dovre Forvaltning er et forvaltningsselskap og kan ha posisjoner i omtalte selskaper på vegne av våre fond eller kunder.
Tom Hauglunds Hauglund-porteføljen erstattet Dovre-porteføljen i perioden juni til desember 2018.