Kjempeuke for analytikerne

Analytikeporteføljen steg med ni prosent i forrige uke, men Børsgruppen UiA har fortsatt den foreløpige ledelsen i Nordnets porteføljekonkurranse.

STERK BØRSUKE: Fra Borr Drillings børsnotering i New York. Fra venstre: Adm. direktør Svend Anton Maier og finansdirektør Rune Magnus Lundetræ. Foto: NTB Scanpix

Analytikernes favorittaksjer har i de fleste ukene vært blant taperne i Nordnets porteføljekonkurranse.

I forrige uke svingte pendelen imidlertid til den andre siden, og ekspertporteføljen slo til med en avkastning på solide ni prosent.

Den ukentlige andreplassen gikk til Børsgruppen Nord (Handelshøgskolen i Bodø), med 7,3 prosent.

Solid meravkastning

Den kraftige oppturen medførte at analytikerporteføljen nå har slått Hovedindeksen med 1,3 prosentpoeng, siden denne runden av Skoleduellen startet i midten av september.

Studentgruppene har imidlertid gjort det enda bedre, med en gjennomsnittlig meravkastning på 2,8 prosentpoeng.

Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder) ligger fortsatt helt på toppen, med en samlet gevinst på 18,8 prosent. Andre- og tredjeplassen går til henholdsvis Aksjegruppen OsloMet og Aksjegruppen BI Bergen (Handelshøyskolen BI, Bergen).

Langt høyere oljepris

Ukens generelt sterke avkastningstall og analytikernes suverene seier skyldes hovedsakelig at oljeprisen skjøt opp til over 66 dollar fatet.

Utviklingen har særlig løftet aksjekursene for mindre oljeselskaper og leverandører av oljerelaterte tjenester. Hele tre av proffenes fem favorittaksjer – Aker Solutions, Borr Drilling og Odfjell Drilling – var opp med over 13 prosent. En fjerde, Frontline, klatret nesten ti prosent. Proffenes oljefokus ga med andre ord full uttelling.

To dumpet Flex LNG

For øvrig gjorde flere av gruppene endringer i sine porteføljer.

Aksjegruppen OsloMet og Børsgruppen Nord kvittet seg med Flex LNG, etter et ukentlig kursløft på nær ti prosent.

Finansgruppen Verdi NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), Børsklubben UiT (Universitetet i Tromsø) og Juridisk Finansklubb UiB (Universitetet i Bergen) valgte derimot å beholde aksjen.

I tillegg til å dumpe LNG-selskapet, solgte Børsgruppen Nord sine aksjer i B2 Holding, mens Hiddn Solutions ble inkludert i porteføljen. Sistnevnte er en Oslo-basert leverandør av sikkerhets- og krypteringssystemer.

Et annerledes kvartal

Idet vi nærmer oss utgangen av 2019, kan det være verdt å sammenligne årets fjerde kvartal med dét vi hadde i fjor. Hovedindeksen er nå opp med 4,7 prosent, siden utgangen av september.

For et år siden opplevde vi i den samme perioden et fall på nesten 15 prosent.

Også de økonomiske og pengepolitiske utsiktene har dramatisk endret seg. På denne tiden i fjor hadde vi lagt bak oss åtte rentehevinger i USA, idet sentralbanken så bedre økonomiske forhold og muligheter til å normalisere styringsrenten. I år har de store økonomiene derimot bremset opp, og Fed har levert tre rentekutt. Igjen eksisterer det få alternativer til aksjer, for dem som ønsker en avkastning ut over 2-3 prosent – noe som trolig også vil være tilfellet i 2020.

Avkastning

GruppeForrige ukeSiden oppstart
Analytikernes favoritter9,0%5,9%
Børsgruppen Nord7,3%-3,0%
Juridisk Finansklubb UiB4,7%7,0%
Finansgruppen Verdi NTNU4,4%1,6%
Børsgruppen Aktie BI4,1%9,3%
Alpha Finance Ålesund3,2%9,3%
Børsgruppen UiA3,1%18,8%
Børsklubben NHH2,9%8,7%
Aksjegruppen OsloMet2,8%15,3%
Børsklubben UiT2,3%2,3%
Børsgruppen NMBU2,1%4,8%
UiOs finans- og investeringsforening1,9%9,0%
STØH Kapital1,9%0,9%
Hovedindeksen på Oslo Børs1,9%4,6%
Børsgruppen UiS1,4%9,1%
Aksjegruppen BI Bergen1,0%9,9%
*Denne runden av skoleduellen startet 13.9.2019.