Seiret med IT og bank

Crayon Group og Pareto Bank bidro til at Børsgruppen BI tok det ukentlige gullet i Nordnets porteføljekonkurranse.

MED STERK AVKASTNING: Børsgruppen Aktie BI. Fra v.: Erlend Billingstad, Sondre Stryken, Kyrre H. Flesjå, Georg F. H. Kaasen, Victoria Lavold, Jonas Fremming, Ingrid Bergsten og Hans Christian Vold. Foto: Børsgruppen Aktie BI

Børsgruppen Aktie BI (Handelshøyskolen BI) leverte i forrige uke en avkastning på 4,1 prosent, mer enn noen annen deltager i Nordnets porteføljekonkurranse. Oppgangen siden denne runden startet i midten av september utgjør 18,4 prosent.

Bare Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder) og Aksjegruppen OsloMet har gjort det bedre.

15 prosent kursløft

I BI-porteføljen var Pareto Bank og Crayon Group de store vinnerne, med ukentlige kursløft på henholdsvis tolv og 15 prosent.

En tredje aksje, Hunter Group, var opp med nesten seks prosent.

Aktie BI tjente dessuten på sin lave eksponering mot olje- og gassektoren, som ble rammet av at oljeprisen falt med 3,5 dollar fatet. Utviklingen skyldtes hovedsakelig at Irans reaksjon på drapet på General Qasem Soleimani hittil har vært mindre ødeleggende enn det mange hadde fryktet. I tillegg har USA ikke lansert flere militære angrep på oljenasjonen.

USA produserer mer

«Globale konflikter skal eskalere i de rette plassene for å få en vedvarende positiv trend i oljeprisen,» hevder Johan Gustafsson i Børsgruppen UiA på Nordnets blogg.

Laget påpeker at USA allerede pumper opp 12,9 millioner fat per dag (fpd) og dermed er verdens største produsent. Volumet ventes å øke med ytterligere 900.000 fat i år.

«En stigende oljepris vil mest sannsynlig skape enda høyere produksjon i USA, ettersom produsentene opererer med et break even-punkt på rundt 50 dollar fatet for skiferolje,» skriver Gustafsson.

«Skiferolje er fortsatt i startfasen, og noe av overskuddet de oppnår vil trolig investeres i ny teknologi som kan effektivisere produksjonen og bedre marginene – noe som vil være svært negativt for oljeprisen i et lengre perspektiv.»

Venter lavere oljepris

UiA-laget eier dessuten aksjer i Norwegian Air Shuttle, som ikke har sikret seg mot endringer i oljeprisen og følgelig tjener på reduserte drivstoffutgifter.

«Vår portefølje vil fortsatt holde en relativt stor kontantposisjon, da vi ikke ser de åpenbare kjøpsmulighetene, når det er såpass mange usikre variabler i spill,»tilføyer Gustafsson.

«Vi følger nøye med på makrotallene og prøver å slippe utsatte posisjoner fort og øye de nye trendene tidlig.»

OsloMet gjorde endringer

Også OsloMet-gruppen, som ligger på en foreløpig andreplass, kommenterte sin portefølje. 

Etter å ha gjort enkelte endringer før jul, sitter laget nå med en portefølje bestående av aksjer i sektorene olje, IT, forbruksvarer og finans.

«Det virker som om Europris står litt mer imot fallet i XXL i denne runden enn de har gjort tidligere,» skriver talspersonen Bjørn Magne Læknes.

«Vi er spente mot fjerde kvartal, hvor vi får se effektene av julehandelen.»

Ut året planlegger OsloMet å holde et våkent øye med risikoen i verdensøkonomien og om nødvendig tilpasse sin strategi.

Avkastning

GruppeForrige ukeSiden oppstart
Børsgruppen Aktie BI4,1%18,4%
Aksjegruppen OsloMet1,9%18,6%
Børsgruppen UiA1,7%26,9%
Finansgruppen Verdi NTNU1,2%5,1%
Aksjegruppen BI Bergen1,0%12,9%
Børsklubben NHH0,9%11,5%
Alpha Finance Ålesund0,4%10,5%
Børsklubben UiT0,1%3,7%
STØH Kapital-0,3%1,2%
Hovedindeksen på Oslo Børs-0,5%5,6%
UiOs finans- og investeringsforening-0,5%10,5%
Børsgruppen UiS-0,8%10,8%
Børsgruppen NMBU-1,0%4,9%
Juridisk Finansklubb UiB-1,5%12,1%
Analytikernes favoritter-4,4%1,7%
Børsgruppen Nord-4,9%-6,3%
*Denne runden av skoleduellen startet 13.9.2019.