STØH Kapital tapte minst

Lav oljeeksponering bidro til at STØH Kapital for andre gang på rad tok den ukentlige seieren i Nordnets porteføljekonkurranse.

FORTSETTER Å VINNE: STØH Kapital. Foto: STØH Kapital
Næringseiendom

Samtlige av deltagerne i Nordnets porteføljekonkurranse tapte penger i forrige uke, og deltagernes snittavkastning var begredelige minus 1,2 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs var ned med 0,8 prosent i den samme perioden.

Nedtur for energiaksjer

STØH Kapital (NTNU Handelshøyskolen, Trondheim) klarte seg imidlertid best, idet kapitalen bare krympet med 0,1 prosent.

Laget vant også i den foregående uken, hovedsakelig som følge av kraftige kursløft for Bonheur og Elkem. Begge disse aksjene fortsatte å stige i uken som ble avsluttet 24. januar, og dessuten steg Austevoll Seafood med over 3 prosent. Det hjalp at STØH-lagets oljeeksponering var minimal. Mange av rivalene tapte stort på blant andre Odfjell Drilling, Aker og Frontline. Nedturen skyldtes at oljeprisen stupte med over 4 dollar fatet i perioden.

Analytikerne tapte mest

I den motsatte enden av spekteret fant vi analytikerporteføljen, som består av de fem aksjene med høyest snittanbefaling fra meglerhusene som følger dem.

Her ble tapet hele 5,6 prosent, verre enn for noen av studentgruppene.

Siden denne runden av Skoleduellen begynte i midten av september, har analytikernes favorittaksjer gitt en mindreavkastning 12,6 prosent i forhold til Hovedindeksen. Deres kunder ville med andre ord ha gjort det mye bedre, ved simpelthen å kjøpe et indeksfond.

Proffene skled i olje

Proffenes pinlige mindreavkastning skyldes, som så ofte før, en enorm overeksponering mot oljerelaterte aksjer. 

Sektoren er svært kapitalintensiv, så det lønner seg for meglerhusene å være positive til den. I motsatt tilfelle risikerer de å miste en rekke lukrative oppdrag knyttet til emisjoner og oppkjøp.

I forrige uke ble den allerede oljetunge analytikerporteføljen imidlertid enda mer oljetung, idet SalMar ble byttet ut med Aker BP.

Sistnevnte, som nesten umiddelbart tapte 1,9 prosent, får 16 «strong buy»- og åtte «buy»-anbefalinger, mens en kontrær analytiker mener kundene hverken burde kjøpe eller selge («hold»).

Mange kjøp og salg

For øvrig gjorde flere av studentgruppene endringer i sine porteføljer. Finansforeningen UiO (Universitetet i Oslo) diversifiserte ved å selge noen av sine Lerøy-aksjer og plassere pengene i Austevoll Seafood, mens Børsgruppen Aktie BI (Handelshøyskolen BI) erstattet Self Storage Group med Okeanis Eco Tankers.

Timingen av det sistnevnte kjøpet viste seg å være en smule uheldig, ettersom shippingselskapets aksjekurs i de følgende dagene stupte over 6 prosent.

Også Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder) kjøpte flere oljerelaterte aksjer, mer spesifikt PGS. Alpha Ålesund økte samtidig sin Frontline-beholdning fra 50 til 100 aksjer, i tillegg til å selge NEL og satse rundt 10.000 kroner på Vow.

Avkastning

GruppeForrige ukeSiden oppstart
STØH Kapital-0,1%3,1%
Børsgruppen Nord-0,3%-7,8%
Børsklubben NHH-0,3%12,9%
Aksjegruppen OsloMet-0,4%16,5%
UiOs finans- og investeringsforening-0,7%9,8%
Finansgruppen Verdi NTNU-0,8%6,2%
Hovedindeksen på Oslo Børs-0,8%5,8%
Børsgruppen UiS-1,0%9,7%
Børsgruppen NMBU-1,1%5,0%
Børsklubben UiT-1,4%3,1%
Aksjegruppen BI Bergen-1,9%12,0%
Juridisk Finansklubb UiB-2,0%11,6%
Børsgruppen UiA-2,0%23,0%
Børsgruppen Aktie BI-2,2%15,9%
Alpha Finance Ålesund-3,0%7,2%
Analytikernes favoritter-5,6%-6,8%
*Denne runden av skoleduellen startet 13.9.2019.