<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Droppet regnskap – dømt til fengsel

59-åringen solgte kassesystemer så butikker og serveringssteder kunne holde orden på økonomien. Men selv unnlot selgeren å føre regnskap. Nå er han dømt.

Publisert 22. des. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 643 ord
SOLGTE KASSESYSTEMER: 59-åringen hadde en storkunde som skulle kjøpe 600 maskiner, men avtalen ble kansellert. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Bostyrer Pål Øivind Tjernshaugen i Advokatkollegium i Ski politianmeldte tidligere i år en 59 år gammel næringsdrivende for ikke å ha ført regnskap og levert dem til Brønnøysundregistrene i tide.

Det skjedde for regnskapsårene 2018, 2019 og 2020.

Ofte når bostyrere varsler politiet om ulovligheter i mindre selskaper, ender det med henleggelse. Noen saker ender med mindre forelegg, og en sjelden gang når sakene rettsapparatet. Gjør de det, ender ofte straffen med en bot eller betinget dom.

Tredje gang

Men for 59-åringen som aldri fulgte opp sine lovpålagte plikter som eier og daglig leder av selskapet han drev, ble straffen strengere.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 28 dagers ubetinget fengsel for brudd på straffelovens bestemmelser om bokføringsplikt og pålegg om å sende inn regnskaper til myndighetene.

Mannen som innrømmet lovbruddene både i politiavhør og i retten, og fikk en ukes strafferabatt for tilståelsen.

Han ble dømt til 21 dager ubetinget fengsel. Siden straffen er i det nedre sjiktet, kan han søke om fotlenkesoning.

Retten valgte å idømme ham en strengere straff enn normalt fordi han har begått lignende straffbare forhold i 2005 og 2010. Han har også vært involvert i fem konkurssaker og blitt ilagt konkurskarantene to ganger.

Likevel havnet han i en lik situasjon igjen.

Mistet storkunde

Firmaet hans så dagens lys i 2018. Bakgrunnen for at den domfelte forretningsmannen startet selskapet, var fordi en interessent ønsket å bestille 600 kassesystemer.

59-åringen har drevet med salg av slike systemer i flere år, samt salg av innbruddvernsystemer.

Etter en stund ble det klart at den potensielle kunden sto over storavtalen. Dermed satt selskapet igjen med noen mindre kunder, som genererte langt lavere omsetning.

Hvor stor den omsetningen har vært i årene selskapet eksisterte, er ikke helt klart. Siden ingen regnskaper ble ført har bostyrer og Skatteetaten estimert en omsetning basert på kontoutskrifter.

Bostyrer mener var rundt 650.000 kroner, mens Skatteetaten mener den har vært noe høyere.

Betalte ikke skatt

I innberetningen fra bostyreren til retten, står det også at deler av pengene som kom inn til firmaet, sannsynligvis har medgått til privat bruk.

Det nekter den domfelte mannen for.

– Jeg har ikke brukt noen av pengene til privat forbruk. Noe ble brukt på blant annet drivstoff til en bil som selskapet eide, men ikke på meg privat, sier 59-åringen til Finansavisen.

Bilen han snakker om ble solgt forut for selskapet ble tvangsoppløst i 2021. Den ble solgt for 6.000 kroner og skal ha blitt fraktet til et afrikansk land. Ingen vet hvor bilen er i dag.

Bostyreren har vurdert om penger som er utbetalt fra firmaet til mannen kan omstøtes, men har kommet til at summene skal ansees som lønn for utført arbeid.

Lønn er derimot ikke innrapportert til skattemyndighetene, og det er ikke trukket eller betalt skatt av lønnen. Dette blir det opp til Skatteetaten å eventuelt forfølge.

Fikset ikke Fiken

I retten ble det klart at mannen hadde bestilt regnskapssystemet til Fiken, men at han ikke klarte å bruke det.

– Noe regnskap er blitt ført, men det ble ikke levert inn. Jeg forsøkte å oppløse selskapet, men klarte det ikke innen fristen. Dermed ble det tvangsoppløst i stedet, sier mannen.

Siden han ikke brukte regnskapssystemet, og også sparte penger på å ikke bruke regnskapsfører, så må han også tåle en inndragning til staten på 10.000 kroner.

Får ikke drive firma

Follo og Nordre Østfold tingrett har også fradømt ham retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år. Det gjelder uansett foretaksform. Han kan heller ikke være daglig leder i noen selskaper eller inneha en ledende stilling, og han får ikke lov å ha styreverv.

59-åringen er i dag registrert med roller i to selskaper og han er eneeier i ett selskap. Nye personer må nå inn i disse rollene. Femårsperioden gjelder fra dommen er rettskraftig.

– Har du tenkt å anke?

– Jeg har ikke akseptert dommen og bedt om betenkningstid. Jeg synes straffen er streng, men fikk også inntrykk i retten at det ikke var noe vits å anke, og at jeg risikerte strengere straff om jeg gjorde det.