<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brukte 3,6 millioner på privatetterforsker

Oljeinvestoren tapte sitt søksmål hvor han krevde 900 millioner kroner av staten i erstatning. 

Publisert 23. des. 2022
Oppdatert 23. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 375 ord
KOSTBAR ETTERFORSKER: Ola Thune har vært en kostbar tjenesteleverandør for Berge Gerdt Larsen. Foto: Iván Kverme

Berge Gerdt Larsen har i mange år kjempet mot staten i en rekke rettssaker, og ble i 2016 frikjent i lagmannsretten i det som den den gang ble beskrevet som en av landets mest omfattende, økonomiske skattesaker, skriver DN.

Frifinnelse var ikke nok for Larsen. Han fortsatte sin kamp mot staten hvor han krevde 900 millioner kroner i økonomisk erstatning og oppreisning for at staten har forfulgt ham rettslig.

Nå er staten frifunnet på alle punkter og kravet avvist. Larsen anker dommen og mener staten til slutt vil måtte gi han rettferdighet, siden dommeren er ansatt i staten.

KOSTBAR KAR: Privatetterforsker Ola Thune har fakturert Gerdt Larsen for 32 millioner kroner i tjenester. NTB

– Jeg har tro på at den norske stat gir erstatning til slutt. Det er mange som sliter med å forstå dette, men dommeren er jo ansatt i staten. Med alle rettsskandalene som er i Norge, så er jo ikke rettssikkerheten noe å skryte av for oss skattebetalere. Dette ankes hele veien oppover, sier Gerdt Larsen til DN.

Thunes honorar

Blant Gerdt Larsens utgifter i saken mot staten, gikk 3,6 millioner kroner til privatetterforskeren Ola Thune, går det frem av rettsdokumentene. Thune har blant annet bistått Larsen i rettsprosessene han har vært involvert i. I dommen står det også at Thune har samarbeidet med Larsen om boken «Byen vest for loven» fra 2016.

I en tidligere versjon av denne saken, ble DN sitert på at Thune krevde 32 millioner kroner i honorar. De faktiske forhold er, ifølge domspapirene, at Larsen krever: «... krav om erstatning fastsatt etter rettens skjønn forstraffeforfølgningen, jf. straffeprosessloven kapittel 31. I tillegg krever han – etter reglene om arbeidsgiveransvar – å få erstattet differansen mellom faktiske og tilkjente advokatomkostninger i straffesaken, samt utgifter til den private etterforskeren Ola Thune, begrenset oppad til 32 465 500 kroner» og: «...Videre kreves det økonomiske tap Larsen er påført gjennom utgifter til privatetterforsker Ola Thune på 3 638 431 kroner».

Da Finansavisen fredag formiddag ringte Thune, hadde han ingen kommentar til beløpet i Dagens Næringsliv på 32 millioner kroner. 

– Jeg har ingen kommentar til dette og ut fra min kjennskap til Finansavisen - vil svaret alltid være, ingen kommentar, om dere tar kontakt, sier Thune på telefon.

Finansavisen har selvfølgelig beklaget overfor Thune det feilaktige beløpet.