<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ueland felt av disiplinærnemnden

Disiplinærnemnden mener den tidligere toppsjefen for advokatfirmaet Schjødt oppførsel var et åpenbart brudd på sentrale bestemmelser i regler for god advokatskikk.

Publisert 7. sep. 2023
Oppdatert 7. sep. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 761 ord
FÅR KRITIKK: Disiplinærnemnden for advokater synes det er opplagt at den tidligere toppsjefen for Advokatfirmaet Schjødt, Erling Ueland, brøt reglene for god advokatskikk under møtet sitt med daværende sjef for Klaveness Marine, Jon Christian Syvertsen. Foto: SCHJØDT

Torsdag ble det kjent at Disiplinærnemnden mener Erling Ueland har brutt de etiske reglene til advokatbransjen, og de er ikke i tvil om at hans opptreden kan ha vært til skade for advokatstandens anseelse. 

FELT: – Jeg tar irettesettelsen til meg, sier Erlend Ueland. Foto: Schjødt

Avgjørelsen ble først omtalt av DN.

Ueland har gjennom flere år vært toppsjefen for Norges største advokatfirma Schjødt, og ifølge Finansavisens advokatundersøkelse har han også vært Norges best betalte advokat de to foregående årene. Imidlertid tok han permisjon fra Schjødt, da det ble kjent at Økokrim hadde åpnet etterforskning av advokaten etter beskyldninger om at han skal ha tilbudt én million kroner til sjefen i Klaveness Marine, Jon Christian Syvertsen, for å få dem som kunder.

«Det var bare en tanke over bordet», har Ueland tidligere skrevet i et brev til disiplinærnemnden, hvor han benekter å ha gitt noe ulovlig tilbud.

Ifølge DN har Advokatfirmaet Schjødt tidligere gjennomført en en intern og ekstern vurdering av saken, som konkluderte med at Ueland ikke hadde gjort noe galt.

Syvertsen sendte inn klage

SENDTE INN KLAGE: Den tidligere Klaveness-sjefen Jon Chr. Syvertsen. FOTO: DIEDERIK DE GROOT

Det var i september i fjor at Ueland og Klaveness Marine-sjef Jon Christian Syvertsen skal ha hatt et møte. På dette møtet skal Schjødt-sjefen skal ha forsøkt å overbevise Syvertsen om at Klaveness Marines interesser ville bli best ivaretatt hos dem, men Syversen skal ikke ha blitt overtalt.

I stedet for en ny kunde førte samtalen til et varsel, en intern undersøkelse og to klager til Disiplinærnemnden for advokater, som har konkludert nå med at at Ueland får en såkalt irettesettelse av nemnden  som er en av de strengeste reaksjonsformene de har.

En av klagene på Ueland kom i februar og var fra Syvertsen selv. I klagen hevder han at advokaten tilbød at Schjødt skulle betale han én million, i tillegg skulle investeringsselskapet motta ett gratis advokatoppdrag. Mens den andre klagen kom fra styret i Klaveness Marine. De hevder at Ueland har hatt «en utilbørlig fremgangsmåte overfor Syvertsen» og betegner saken som «grovt etisk klanderverdig».

– Eklatant brudd

Disiplinærnemnden for advokater skriver i sin avgjørelse at de lener seg på det begge partene er enige om, om at det mot sluttet av møtet ble tatt opp en form for økonomisk kompensasjon til Klaveness Marine, og at det var Ueland som hadde bragt dette på banen, skriver DN. 

Partene er imidlertid uenige om motivet for forslaget og hvor tydelig forslaget ble kommunisert.

«Selv om nemnden legger til grunn at advokaten kun løftet frem en tanke om et betydelig beløp som kompensasjon mot avslutningen av møtet, mener nemnden at advokaten er nærmest til å bære risikoen for den uklare situasjonen som oppstod. Det var advokaten som tok initiativet, og som hadde oppfordringen til å redegjøre nærmere for hva dette innebar, for å forhindre misforståelser eller frykt for at dette kunne være i strid med etiske regler eller lovregler,» skriver disiplinærnemnden i avgjørelsen før de konkluderer med at de ikke er i tvil om at advokaten ikke opptrådte «saklig og korrekt» og at hans opptreden var «egnet til å skade standens og yrkets anseelse.»

«Disiplinærnemnden mener advokatens overtredelse av Regler for god advokatskikk punkt 1.3 kvalifiserer til irettesettelse. Nemnden har i denne vurderingen vektlagt at advokatens opptreden representerer et eklatant brudd på sentrale bestemmelser i de advokatetiske regler, og at det er snakk om et betydelig beløp,» skriver nemnden og legger til at beslutninger enstemmig. 

– Har hatt de beste hensikter

Etter at nemndas avgjørelsen ble gjort kjent torsdag, kommenterer Ueland saken for første gang i saken, i en epost sendt fra Schjødts pressetalsperson Per Ristvedt til DN. 

– Jeg tar irettesettelsen til meg. Mine hensikter har vært de beste. Jeg konstaterer at Disiplinærnemnden legger til grunn at mine uttalelser i møtet skapte en uklar situasjon og at det ikke er tilstrekkelig at jeg understreket at en eventuell løsning måtte være lovlig og tåle dagens lys, skriver Ueland.

Finansavisen har ikke lykkes å få en kommentar fra Kristine Klaveness, styreleder i Klaveness Marine.