<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grovt underslag av 75 mill. – bankvikar erkjenner straffskyld

En tidligere innleid vikar for Sparebank 1 SMN erkjenner straffeskyld for grovt underslag av 75 millioner kroner – tapte over 50 millioner på «ville spekulasjoner» i utlandet.

Publisert 4. des. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
VILLE SPEKULASJONER: Mannen i 20-årene skal ha overført store deler av beløpet til et meglerhus i Tyskland.  Foto: NTB

Mellom 16. desember og 19. januar overførte den tiltalte mannen i 20-årene til sammen nærmere 75 millioner til egne kontoer. Mannen var innleid gjennom bemanningsbyrået Manpower og jobbet ved Sparebank 1 Midt-Norge (SMN) sitt hovedkontor i Trondheim sentrum. Strafferammen for lovbruddene mannen er tiltalt for er seks år, ifølge DN. 

Mandag morgen møtte mannen i Trøndelag tingrett.

Ville spekulasjoner

Den innleide vikaren overførte midler til bankkontoer i andre norsk banker, og deretter videre ut av landet. Der har de i all hovedsak blitt investert i verdipapirer og finansielle instrumenter med svært høy risiko, og 50 millioner anses som tapt i i disse risikoinvesteringene.

Den tiltalte 24-åringen erkjente skyld når det gjaldt det grove underslaget, men uttrykte usikkerhet rundt anklagene knyttet til grov hvitvasking.

– Jeg er usikker, men jeg tror jeg har straffskyld for det, sa han.

Da han fikk opplest den siste posten i tiltalen, som omhandler dokumentforfalskning, erkjente han straffskyld.

Sluttet rett før

Mannen hadde vært ansatt som vikar siden sommeren 2020 og sa opp jobben bare dager før banken politianmeldte ham i januar i år. Han jobbet deltid som kunderådgiver mens han studerte for å bli dataingeniør.

Banken har fremsatt krav om erstatning på over 51 millioner kroner. Erstatningssaken vil bli behandlet separat på et senere tidspunkt.