<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En julegave fra skattemyndighetene

Vinn–vinn for skattyter, mener Boye Wangensten Berge og Anders Ranum Ekås i RSM Advokatfirma om en nylig tolkning av skattereglene for såkalt syntetiske aksjer.

Publisert 28. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 528 ord
SYNTETISKE AKSJER: Ikke nødvendigvis aksjer i plastindustrien, men derivater som avleder sitt økonomiske innhold fra aksjene de er tilknyttet. Foto: NTB

Incentivordninger innebærer gjerne at ansatte får en eierandel i selskapet. De ansatte får på denne måten ta del i verdiskapingen, samtidig som det oppstår et interessefellesskap med bedriften. Populariteten er økende. En fersk rapport utarbeidet av PwC viser at 81 prosent av bedriftene som er notert på Oslo Børs har en form for aksjebasert incentivprogram.

Skattemyndighetene fant at gevinst på syntetiske aksjer for personlig aksjonær skal beskattes som alminnelig kapitalinntekt, og ikke som gevinst på ordinære aksjer
Boye Wangensten Berge. Foto: RSM
Anders Ranum Ekås. Foto: RSM

I en nylig publisert uttalelse uttrykker skattemyndighetene at visse gevinster fra aksjebaserte incentivordninger kan beskattes med en lavere skattesats, det vil si uten oppjusteringen som gjelder for alminnelige aksjer. Uttalelsen er en aldri så liten julegave til familieselskaper og oppstartsbedrifter.

Uttalelsen gjaldt en incentivordning basert på såkalt syntetiske aksjer. Dette er «imiterte aksjer», det vil si derivater som avleder sitt økonomiske innhold fra aksjene de er tilknyttet. Ved å investere i syntetiske aksjer kan investorer oppnå samme økonomiske effekt som ved å investere i de underliggende aksjene, men uten å eie fysiske aksjer. Skattemyndighetene fant at gevinst på syntetiske aksjer for personlig aksjonær skal beskattes som alminnelig kapitalinntekt, og ikke som gevinst på ordinære aksjer. De fant også at fritaksmetoden likevel måtte gjelde for selskapsaksjonærer.

Dette er vinn–vinn for skattyter. Det ble det best mulige utfallet, enten aksjene eies personlig eller av et holdingselskap. Incentivordninger basert på syntetiske aksjer har tradisjonelt vært særlig interessante for familieselskaper som ønsker å la ansatte ta del i verdiutviklingen uten å slippe inn flere på eiersiden. Vi tror den gunstige beskatningen vil gjøre at flere alminnelige oppstartsselskaper også får øynene opp for ordningen.

Uttalelsen gjelder en konkret sak. Like tilfeller må imidlertid behandles likt. Argumentasjonen har derfor rekkevidde ut over den konkrete saken, og vi mener man kan oppnå betydelige skattebesparelser ved å strukturere incentivordninger på riktig måte. Utfallet av saken er i tråd med rettskildebildet, og er derfor ikke overraskende. Det er likevel fint å se at skattemyndighetene deler vår oppfatning. Det gir mer forutsigbarhet.

Uttalelsen har ikke fått mye omtale, og har nok gått litt under radaren for mange. Vi tror incentivordninger basert på syntetiske aksjer vil ta større plass i tiden som kommer.

Støre-regjeringen avskaffet i 2021 skatterabatten ved ansattes kjøp av aksjer i arbeidsgiver, og utfordret noen av de etablerte incentivmodellene tidligere i år. Det vi nå ser må imidlertid ikke forveksles med nye toner fra regjeringen. Romsligere regler ville vært kjærkomment for innovasjon og næringsliv, men uttalelsen bygger kun på skattemyndighetenes tolkning av eksisterende skatteregler.

Boye Wangensten Berge

Anders Ranum Ekås

Advokater i RSM Advokatfirma