<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
I musikkvideoen til låten ”D.G.B.N”, publisert på YouTube av rapperne Dnote, Greekazo og Moewgli flashes det reveringer over en lav sko. Svensk politi identifiserte et Foxtrot-medlem på bakgrunn av denne videoen. Foto: Youtube

– Hvitvasket for kriminelle over hele verden

Gjennom svenske Anthony “Two Times” Norman, som satt på alle sider av bordet i den omstridte Ecoteq-transaksjonen, leder pengesporet til hvitvasking og internasjonal organisert kriminalitet.

Publisert 8. feb.Oppdatert 7. juni
Lesetid: 6 minutter

– Sakene som Økokrim har etterforsket, gjaldt et omfattende internasjonalt hvitvaskingsnettverk. Nettverket vasket for en rekke kriminelle over hele verden. Utover det ønsker vi ikke å kommentere konkrete koblinger som ikke har vært pådømt i retten, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim til Kapital.

Kapital avslører i nr. 6/24 hvordan den svenske Anthony “Two Times” Norman – som i dag sitter fengslet i Kronoberg i Stockholm, siktet for fem grove brudd på den svenske bokføringsloven – opererte på begge sider av bordet i transaksjonen som over natten gjorde at det norske gråmarkedsselskapet Ecoteq Energy over natten ble verdt flere milliarder kroner.

Les historien om den elleville dealen – og rådgiverne som gjorde den mulig – her!

“Two Times” er også edderkoppen som knytter sammen det norske selskapets milliardavtale, en av de siste årenes største hvitvaskingssaker, ørkenbyen Dubai og noen av de farligste kriminelle organisasjonene i Skandinavia og Europa.

Seiersgang for Økokrim: Økokrim, her ved førstestatsadvokat Håvard Kampen, vant frem i tingretten i løpet av fjoråret i to omfattende rettssaker knyttet til et internasjonalt hvitvaskingsnettverk. Dommene er ikke rettskraftig. Anthony Normans dukker opp i oversikten over hvordan pengene ble "vasket" via selskapet BTT Sweden. Foto: Iván Kverme

Fargerik bakgrunn

Norman, som egentlig har utvandret til Mallorca, ble tilsynelatende pågrepet nærmest ved en tilfeldighet da han var en svipptur innom tettstedet Saltsjö-boo i Sverige. Til hans forsvarers store frustrasjon har han vært holdt i varetekt siden. Ifølge fengslingskjennelsen legger svenske påtalemyndigheten til grunn at det er stor fare for at “Two Times” vil forsøke å rømme landet før de kan få sparket i gang en rettssak mot ham.

Hva tiltalen mot Norman egentlig kommer til å ende med, er uvisst. Da han ble pågrepet, skal han ha vært i ferd med å kjøpe noen tomme varehus som tidligere tilhørte glassverket Orrefors i Småland. Statsadvokat Mårten Hallsten ved den svenske påtalemyndigheten opplyser til Kapital at de etterforsker bredt. Han vil ikke komme med noen antydninger om hvilken utvikling saken har hatt siden pågripelsen i oktober, eller om tiltalen kan komme til å bli utvidet.

Når det gjelder “Two Times”, har etterforskerne en mildt sagt fargerik bakgrunn å undersøke. Han slo seg opp på såkalt pyramidespill (MLM) i etterkant av dotcom-krisen og er knyttet til skandaleombruste selskap som Viral Angels, som senere utviklet seg til The Angel Business Club, som mange anser som en ren Ponzi-svindel. Hans rolle i disse selskapene har gjort at han følges av diverse MLM-varslingssider på nett.

Men Normans MLM-dager er uansett lenge siden. Han har i årene etterpå knyttet kontakt med en ny type investorer – nøkkelpersoner i kriminelle nettverk.

Edderkoppen: Anthony Norman, aka Tony Two Times, sitter i dag i varetekt på Kronoberg fengsel i Stockholm, mistenkt for fem grove brudd på bokføringsloven. Siktelsen mot ham kan bli utvidet. Skjermdump LinkeDin

På sporet av svarte penger

De siste årene har myndighetene i en rekke europeiske land gjort en stor innsats for å felle et omfattende, internasjonalt hvitvaskingsnettverk med forgreninger til blant annet Norge. Sakene har vært en seiersgang for norske Økokrim, som så langt har fått dømt fem personer i et rettslig maraton som ennå ikke er over.

I forbindelse med en av de norske sakene i dette sakskomplekset redegjorde Økokrim for pengesporet i retten, og her dukker Tony “Two Times” opp. Et av selskapene som sto som mottaker av hvitvaskingspenger var nemlig det svenske selskapet BTT Sweden, som ble kjøpt opp av Normans selskap Stockholm IT Ventures tilbake i 2017.

– Om lag en million kroner av utbyttet fra den ene hvitvaskingssaken Økokrim har iretteført i komplekset ble overført til BTT Sweden, forteller Kampen i Økokrim.

Om lag en million kroner av utbyttet fra den ene hvitvaskingssaken Økokrim har iretteført i komplekset ble overført til BTT Sweden
Håvard Kampen i Økokrim

Førstestatsadvokaten opplyser at Normans navn dukker opp i løpet av etterforskningen i forbindelse med BTT Sweden, men han vil ikke kommentere hvilken rolle eller status han har i saken.

Forgreninger til Dubai

I dommen fra en tilstøtende sak i det belgiske rettssystemet gis det et visst riss av omfanget av den store hvitvaskingsoperasjonen. Her slås det fast at bakmennene i nettverket – lederne – har sitt hovedkvarter i Dubai.

“Det antall operasjoner som grupperingen har gjennomført samtidig, i forskjellige land, til fordel for oppdragsgivere etablert i Dubai, gjør det praktisk talt umulig å foreta en samlet evaluering av den kriminelle organisasjonens formue, som teoretisk ville tilsvare alle de beløpene som er ulovlig samlet inn på internasjonalt plan. De opplysningene som foreligger, viser at det har foregått overføringer tilsvarende flere millioner euro,” heter det.

Og plassert i Dubai er sjefene for hvitvaskingsoperasjonen tett på eventuelle kunder.

Ørkenbyen har de siste årene seilt opp som et yndet tilfluktssted for kjente kriminelle. De mest prominente er det irske Kinahan-kartellet, som regnes en av verdens største kriminelle organisasjoner. Det amerikanske finansdepartementet har beskrevet kartellet som et av de farligste i verden og har en stående dusør på fem millioner dollar for informasjon som kan føre til pågripelse av nøkkelmedlemmer. Toppene i organisasjonen er far og sønn Christy og Daniel Kinahan. Sistnevnte regnes som daglig leder og skal være delvis bosatt i Dubai.

En annet kriminell organisasjon hvor nøkkelpersoner har begynt å dukke opp i Dubai er det raskt fremadstormende svenske nettverket Foxtrot. Lederen av nettverket er iranskfødte Rawa Majid, også kjent som “Den kurdiske reven”, og han skal ha vært flere ganger i Dubai. Nylig ble en av hans løytnanter pågrepet i emiratet og utlevert til Sverige.

I Norge er Foxtrot etter hvert blitt selve legemliggjørelsen av frasen “svenske tilstander”. Vi snakker om kriminalitet i alle ledd av næringskjeden. Og dette er tilstander som de siste årene har glidd over landegrensene. I høst bekreftet norsk politi at de hadde registrert aktivitet knyttet til Foxtrot i seks politidistrikt i Norge. Det dreier seg blant annet om narkotika, vold, salg av kriminelle tjenester og en kidnappingssak i Trondheim. Nettverket er på fremmarsj i hele Skandinavia.

Grafikken under gir en oversikt over hvordan Anthony Norman kobles til alt fra Ecoteq til bakmennene for hvitvaskingsnettverket i Dubai.  

Nettverket: Grafikken viser hvordan Anthony Norman kobles til hvitvaskingssaken og det oppblåste kjøpet av oljelisensen i Ecoteq. Kapital

Grever og reveringer

Rawa Majid a.k.a. “Den kurdiske reven” er tro mot sitt image. Han har delt ut reveringer av gull til sine betrodde løytnanter. I høst ble en av disse løytnantene, en da 35 år gammel mann med tilnavnet “Greven”, i Stockholm tingrett dømt til seks års fengsel for medvirkning til grov narkotikakriminalitet. Reveringen hans ble inndratt av retten.

"Den kurdiske reven" Rawa Majid Svensk politi
Greven: Omar Belawni aka “Greven”, regnes av svensk politi for å være sentral i Foxtrot-nettverket. Det er avdekket at han har samarbeidet med Norman i forbindelse med oppkjøp av varehus. Foto: Svensk politi Svensk politi

En av Grevens oppgaver skal ifølge rettsdokumenter Kapital har gjennomgått ha vært å skaffe til rette lokaler for å motta narkotikaforsendelser. Lik Norman interesserte han seg for nedlagte varehus som tidligere ble brukt av glassverkene i Smålandsområdet.

Flere avsløringer av Sveriges Radio har vist at disse varehusene har en plassering som ligger gunstig til for narkotikalogistikken til Foxtrot. Kanalen har også avdekket sammenhengene mellom Greven, de nedlagte glassfabrikkene i Småland og Anthony Norman. Avsløringene viser at Norman på vegne at et britisk konsern har kjøpt opp varehus i samarbeid med Greven.

Kjøper opp varehus: Glassverket i Orrefors ble nedlagt i 2013. Nå er varehus og bygninger som var tilknyttet driften blitt gjenstand for noe helt annet enn glassblåsing. Foto: Lina Alriksson/TT Nyhetsbyrån/NTB

Foxtrot er ellers ikke det eneste kriminelle nettverket Norman skal pleie omgang med. Dagbladet kunne før jul melde at Normans selskap Stockholm IT Ventures, som var medvirkende i hvitvaskingssakene, kjøpte opp kryptoselskapet Blockchain Technology Capital Limited (BTCL) i Dubai i november 2018. Sjefen i BTCL samarbeider, ifølge avisen, helt åpent med Kinahan-kartellet.

Kapital har vært i kontakt med Normans forsvarer Isak Åberg, men han har ikke villet gi noen kommentarer til denne saken. Norman selv sitter som nevnt i varetekt. Kapital har sendt ham en rekke spørsmål, men har fått opplyst av svensk påtalemyndighet at det vil gå noen uker før vi kan få svar.

Dop og våpen: Kjernevirksomheten til Foxtrot er narkotika og voldskriminalitet, og dette dokumenterer medlemmene selv flittig. Foto: Svensk politi
Merkeklær og våpen: Politiet har beslaglagt en rekke bilder som viser frem gutta enten i "arbeidspositur", med narkotika eller med utbyttet. Svensk politi