<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Revisor-"shopping" kan gå utover troverdigheten

Da selskapets faste revisor stilte kritiske spørsmål ved Ecoteq Energys omstridte milliardkjøp, gikk ledelsen til en mer velvillig konkurrent.

Publisert 8. feb.
Oppdatert 7. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord
Ulik konklusjon: Kun måneder etter at Moore varslet om flere forhold knyttet til Ecoteq Energys kjøp av et oljelisensselskap i USA, kom KWC på banen og gikk god for transaksjonen i dette brevet. Faksimile: Kapital

Kapital i nr. 6/24 avslører vi hvordan verdiene i det norske gråmarkedsselskapet Ecoteq Energy over natten ble blåst opp med flere milliarder kroner. Dette skjedde gjennom en omstridt transaksjon som først strandet på at selskapets faste revisor i Moore satt seg på bakbena, før KWC – tidligere kjent som Kjelstrup & Wiggen – ga grønt lys kun kort tid senere.

Les historien om den elleville dealen – og rådgiverne som gjorde den mulig – her!

Administrerende partner Bjørn M. Naustheller i Moore ønsker ikke å utdype bakgrunnen for sine forbehold.

– Ettersom du ikke ville støtte kapitalforhøyelsen, henvendte Ecoteq seg til et annet revisjonsselskap, KWC. Hvordan kunne de komme til en helt annen konklusjon enn det du gjorde?

– Man må jo legge til grunn at de har gjort alle oppgaver de er pålagt av loven å gjøre for å kunne gi sin uttalelse. De har konkludert slik, og da må man legge til grunn at de har hentet inn tilstrekkelig informasjon for å kunne mene det. På generell basis vil jeg tro de har sittet på annen eller ytterligere informasjon enn vi hadde på tidspunktet, sier Naustheller til Kapital.

Usikkerhet rundt revisjonsberetning

I Ecoteqs regnskap for 2022, som ble avlagt sommeren året etter, har Moore forsøkt å sikre seg ved å legge til følgende note: “Vi understreker at bekreftelsesoppdraget angående kapitaløkningen ble utført av et uavhengig revisjonsfirma uten noen forbindelse til Moore.”

Vi understreker at bekreftelsesoppdraget angående kapitaløkningen ble utført av et uavhengig revisjonsfirma uten noen forbindelse til Moore
Moore i Ecoteq Energys årsrapport

– Hva mener du om kapitalforhøyelsen?

– Hva vi har å si om kapitalforhøyelsen vil komme frem i revisjonsberetningen, hvis vi får den klar. Men det er usikkert når det skjer, sier Naustheller.

– Er det slik at man bare kan gå fra ett revisjonsselskap til et annet frem til man får en revisor til å gi den uttalelsen man ønsker?

– Det er for så vidt en mulighet man har, uten at jeg vil knytte det opp til dette oppdraget spesielt. I prinsippet legger lovverket opp til at enhver revisor kan gi en uttalelse. Man må ikke forholde seg til selskapets vanlige revisor for å få en uttalelse i forhold til blant annet et kapitalinnskudd.

– Hva gjør det med troverdigheten til revisorer?

– Det har potensial til å gå utover troverdigheten. Når det er sagt: Alle revisorer er underlagt et regelverk man må forholde seg til. Jeg legger til grunn at KWC har forholdt seg til regelverket her, jeg har ingen indikasjoner på noe annet.

Rettslig tvist

Ecoteqs nåværende administrerende direktør forsvarer transaksjonen og opplyser til Kapital at KWC hadde mer dokumentasjon enn Moore fikk, og derfor kunne komme til et annet resultat.

Etter å ha kontaktet partner Simen Weiby og hans kollega Trond Bjerge i KWC, som også har vært involvert i saken, mottar Kapital svar via deres advokat om at de ikke kan bidra med konkrete opplysninger om forholdene. Dette begrunnes med at det foreligger et søksmål, samt at det vises til taushetsplikt etter revisorloven.

“Høsten 2023 varslet Per Morten Hansen et søksmål mot KWC Revisjon for forhold knyttet til den aktuelle saken. Vår klient avviser Hansens ulike fremstøt som grunnløse, men må forholde seg til at dette kan ende som en rettslig tvist. Det er derfor ikke ønskelig å gå ytterligere inn i dette fra vår side”, skriver advokaten i en e-post.