<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er egentlig veldig enkelt å gjøre gode investeringer

25 ansatte i ulike deler av Oljefondet og Norges Bank har kapret en plass på NBIM Investment Academy, der de i løpet av seks måneder skal få lære nesten alt om investering. 

Publisert 14. feb. 2023
Oppdatert 17. feb. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
INSPIRERER: Nicolai Tangen forteller ansatte i Oljefondet og Norges Bank hvorfor investering er morsomt.  FOTO: Silje Sundt Kvadsheim

– Det er egentlig veldig enkelt å gjøre gode investeringer, det handler om å bruke hodet, og følge med på hva folk vil kjøpe, sier Nicolai Tangen som leder i Oljefondet, Norges Bank Investment Management. 

Iført en t-skjorte med logoen NBIM Investment Academy står han foran 25 deltakere bestående av ansatte fra NBIM og Norges Bank fra kontorene i Oslo, Singapore, London og New York.

Noen av dem har lang erfaring fra investeringssiden, mens andre har jobber innenfor IT eller HR. Men nå skal altså alle lære mer om gode investeringer og investeringsstrategier.

– Vi har mange av de ledende spesialistene i verden på ulike områder, så dette handler om å spre kunnskapen til alle, sier Tangen.

Gruppearbeid

Over en periode på et halvt år skal de gjennom et tøft opplegg. Første semester samles alle i Oslo til en intensiv uke med forelesninger og diskusjoner, og mellom dette skal de løse ulike oppgaver de skal presentere for hverandre og foreleser. Deretter vil oppgaveløsingen i grupper foregå virtuelt på tvers av kontorene i ukene som følger. Forelesningene vil blant annet handle om aksjeinvesteringer, renteinvesteringer, eiendomsinvesteringer, trading og ansvarlig forvaltning. Andre semester er i London og følger samme format, mens tredje og siste semester er over sommeren og vil kun være virtuelt.

Deltakerne blir delt inn i fem ulike grupper som sammen skal løse oppgaver fra ulike områder. I tillegg må de forberede seg ved å lese faglitteratur. Gruppene får streng beskjed om at presentasjonene må legges inn i systemet senest klokken 9.00 på presentasjonsdagen.

Programmet hadde 85 søkere. 

Langsiktighet og trender

På innledningsforedraget får deltakerne god innsikt i Tangens tanker om investeringer. Han stresser blant annet viktigheten av å tenke langsiktig.

– Selv om det er vanskelig å gjøre ingenting, er det i mange tilfeller det som gir høyest avkastning, sier han.

Tangen trekker frem ulike elementer som bør vurderes ved en investering, som bransje, trender og bedriftskultur.

Og så understreker han viktigheten av å se på hvilke trender som er varige.

– For eksempel vet vi at voksne kvinner bruker mer penger på hudpleie enn unge kvinner, og verdens befolkning blir stadig eldre. Nå er det også mange menn som bruker hudpleie. Og nylig viste en spørreundersøkelse fra Kina at det siste kinesiske kvinner ville gi opp hvis de hadde lite penger, var leppestiften sin, sier han med et smil.

Oljefondet har en større eierpost i L'oréal.

Samarbeid

– De ansatte i NBIM har jo i utgangspunktet svært høy kompetanse. Hvorfor satser dere på dette?

– Disse deltakerne sitter på forskjellige steder i butikken, og jeg tror det er veldig viktig at vi ikke jobber i siloer og isolert fra hverandre, men at vi lærer mer om det som foregår i hele firmaet, sier Tangen. 

– Gjør du det, gjør du jobben din bedre, og samarbeidet med dem som sitter andre steder blir lettere. Og dessuten så er det gøy,  sier han.

– Det er ikke vanlig for norske bedrifter med så omfattende programmer?

– Nei, men det er en del internasjonale bedrifter som har denne typen ting, sier han.

Helheten

Den yngste deltakeren på programmet er Christine Ng Pei Shan. Hun fyller 30 i år, og begynte i jobben som transaksjonsanalytiker ved Singapore-kontoret i februar 2021.

– Jeg tror dette kan bidra til at jeg i større grad kan forstå helheten i selskapet bedre, og hvordan de ulike elementene henger sammen, sier hun.

FRA SINGAPORE: Christine Ng Pei Shan har reist fra Singapore til Oslo for å delta på NBIM Academy. FOTO: Silje Sundt Kvadsheim

– Jeg tror også det vil være en fordel å knytte kontakter med flere, spesielt fra London og New York som jeg har lite kontakt med i dag.

Kjerneoppgavene

– For meg er dette en unik mulighet for å lære mer om kjerneoppgavene og hvordan ting fungerer, og hva de jeg hjelper og støtter hver dag faktisk driver med, sier Erik Borge Andreassen er leder for HR Operations i Norges Bank. 

– Dessuten kan det jo være nyttig i nye karriereveier i fremtiden.

– Er det mye tungt stoff å sette seg inn i?

– Nå er jeg heldigvis utdannet siviløkonom i bunnen, så jeg har noe forståelse selv om jeg ikke har jobbet direkte med dette. Men jeg har brukt noen sene kvelder på å forberede meg, sier han.

I DISKUSJON: Vegard Torsnes (til venstre)  og Erik Borge Andreassen har jobbet samme sted i 15 år, men først nå blir de kjent. FOTO: Silje Sundt Kvadsheim

Handler om å tjene penger

Vegard Torsnes har tittelen Lead Investment Stewardship Manager.

– Eierskapsutøvelse som jeg jobber med er sterkt knyttet opp mot bærekraft og god selskapsstyring, men det er veldig spennende å knytte det tettere opp mot investering. Det handler om å gjøre det riktige for å tjene penger, ikke om bare gjøre det riktige.

Før Torsnes begynte i NBIM for 15 år siden jobbet han innen finans.

– Så det blir spennende å jobbe meg litt tilbake igjen.

Gruppefølelse

Nicolai Tangen tror det er viktig å samle deltakerne fysisk for å skape en gruppefølelse.

– Det er noen som har kommentert at du bruker mye tid på eksterne ting, som LinkedIn og arrangementer for studenter og andre. Er det å satse på interne ansatte en motvekt til det?

– Nei, for jeg bruker faktisk 70 prosent av tiden min internt, og jeg spiser lunsj i kantinen hver dag. Det er nok bare det at folk som sitter utenfor firmaet bare ser de eksterne tingene. Jeg fører faktisk logg over hva jeg bruker tiden min på, og LinkedIn tar 5 minutter om dagen, og jeg holder mindre presentasjoner eksternt nå enn gjorde før, sier han.