<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innleieforbudet – en tap-tap-situasjon for nye arbeidstakere

Norge står i en vanskelig økonomisk situasjon. Med innleiebegrensningene gjør regjeringen situasjonen enda vanskeligere, mener Mats Furulund i Academic Work.

Publisert 22. mai 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 546 ord
HINDER: Den nye loven begrenser muligheten til å leie inn ved midlertidige behov. Illustrasjonsfoto: Finansavisen

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) sier til VG at hun vil ha mer støtte til å få unge i jobb.

Det er jo paradoksalt nok ikke noe regjeringen legger opp til med sin politikk, og tvert imot noe den effektivt har kvalt med de nye bestemmelsene om innleiebegrensninger. Om vi skal lykkes med å få flere unge i arbeid, trengs det å åpnes for at «alle bidrar», og da kan man stille seg spørsmålet om hvordan regjeringen selv tenker at den har bidratt til dette nå?

Først, mange tror at den nye loven gjør det forbudt å bruke bemanningsbyråer. Det er feil, men det skaper stor forvirring i arbeidslivet og fører til problemer, både for de som søker jobb og for de som rekrutterer.

Mats Furulund. Foto: Academic Work

Den nye loven begrenser muligheten til å leie inn ved midlertidige behov. Du kan likevel leie inn for vikariater, til praksisprogrammer, for spesialistkompetanse eller hvis du har tariffavtale med forbund med innstillingsrett.

I Academic Work jobber vi med de som er nye i arbeidslivet, både unge som kommer rett fra utdanning, og de som ønsker å bytte karriere. Dette er en utsatt gruppe, for de mangler den erfaringen de fleste arbeidsgivere ønsker seg når de skal ansette.

Der unge før kunne være fast ansatt hos oss og dekke midlertidige behov hos flere ulike arbeidsgivere, blir de i verste fall nå arbeidsledige

Det er en gruppe som havnet i en vanskelig situasjon under pandemien, med utsatte eller avlyste eksamener, dårligere undervisning og en tyngre oppstart i nye jobber fra hjemmekontor. Vi vet, fordi vi er deres rådgivere på veien til riktig jobb.

Det er også en gruppe som er avhengig av at dører åpnes for dem, for å få de første viktige erfaringene som gjør at de kan komme videre i karrieren.

Mange av disse dørene lukkes dessverre nå. Der unge før kunne være fast ansatt hos oss og dekke midlertidige behov hos flere ulike arbeidsgivere, blir de i verste fall nå arbeidsledige.

Det er ekstra problematisk når Norge står i en vanskelig økonomisk situasjon med ettervirkningene fra pandemien, krig i Europa, høye strømpriser, renteøkning og turbulens i arbeidslivet. Der er det også en ekstrem kamp om IT-kompetanse, med arbeidsgivere som ofte trenger fleksibilitet i situasjonen de står i.

Alle forstår at det nye lovforslaget bunner i et ønske om å skape trygghet for arbeidstakerne. Men de som før har vært innleid via bemanningsbyråer har jo hatt fast jobb hos oss. Slik har de vært sikret mens de får erfaringene de trenger.

Da er det fryktelig synd at regjeringen velger et tap-tap-scenario, som gjør det vanskeligere for nye arbeidstakere å komme i fast jobb, og som gjør det mer krevende for arbeidsgivere å få dekket kompetansen de trenger.

Pandemien kunne vi ikke gjøre noe med, men lovendringen kunne vært unngått. Den er rett og slett å gjøre Norge en bjørnetjeneste. Vi står i en vanskelig økonomisk situasjon. Dette gjør det enda vanskeligere.

Mats Furulund

Adm. direktør i Academic Work