<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge på bunn: Dette er de beste og verste landene å jobbe i

Norge er rangert som det nest verste landet å jobbe i, ifølge en fersk undersøkelse blant 12.000 expats. 

Publisert 12. juli 2023
Oppdatert 12. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 559 ord
PÅ TOPP: Expats trives best i Mexico som følge av en vennlig befolkning. Norge havnet på 52. plass av totalt 53 land. Bildet er fra Cancun. Foto: NTB

Norge kommer svært dårlig ut i en fersk rapport fra InterNations, som for 10. år på rad har spurt nesten 12.000 expats over hele verden om hvordan de trives i landet de jobber i.

En «expat» er en person som er bosatt i et annet land enn det landet personen opprinnelig kommer fra – som regel for å jobbe.

I undersøkelsen rangeres 53 land basert på fem indekser som blant annet måler livskvalitet, lokalbefolkningens vennlighet og personlig økonomi. 

De beste landene å jobbe i

Expats i Mexico er ifølge undersøkelsen de mest lykkeligste i verden – og de synes det er enkelt å slå seg til ro i landet, samt rangerer de vennligheten til lokalbefolkningen høyt. 

Internasjonale arbeidere i Mexico sier at det er lett å tilpasse seg landets kultur, og at det rimelige livet gjør det enkelt å finne bolig. Men landet scorer lavere på politisk stabilitet, ifølge rapporten.

ANDREPLASS: Expats setter stor pris på klimaet i Spania. Her fra Barcelona. Foto: Dreamstime

På andreplass finner vi Spania, hvor 87 prosent av expats er fornøyd med livene sine, mye takket være de gode fritidsmulighetene i landet som følge av godt klima. En av tre er derimot misfornøyd med det lokale arbeidsmarkedet.

Topp ti land for expats

  1. Mexico
  2. Spania
  3. Panama
  4. Malaysia
  5. Taiwan
  6. Thailand
  7. Costa Rica
  8. Filippinene
  9. Bahrain
  10. Portugal
    Kilde: InterNations

Derfor havnet Norge på bunn

Norge havnet på 52. plass av totalt 53 land – rett etter Kuwait, som scorte dårlig på manglende ytringsfrihet, ifølge InterNations-rapporten.

Expats som bor i Norge mener Norge er «uvennlig» og svært dyrt, og Norge falt hele 18 plasser fra undersøkelsen i 2022. 

Nær to av tre (62 prosent) av expats rangerte de lokale levekostnadene i Norge negativt, sammenlignet med 35 prosent globalt. Spesielt kostnaden på offentlig transport trekkes frem.

37 prosent synes ikke inntektene er høye nok til å leve et komfortabelt liv (mot 27 prosent globalt).

Halvparten av expats synes det er vanskelig å komme inn i kulturen i Norge og sliter med å få seg venner. En tredjedel (32 prosent) av expats beskriver nordmenn som uvennlige mot utenlandske innbyggere.

MISTRIVES: Norge trekkes frem som et uvennlig og svært dyrt land. Kun Kuwait kom dårligere ut. Foto: Thomas Bjørnflaten

På den positive siden verdsetter de den politiske stabiliteten i Norge (88 prosent mot 63 prosent globalt), den høye luftkvaliteten (88 prosent mot 66 prosent globalt), og naturen (95 prosent mot 84 prosent globalt)

Expats i Norge setter også pris på den høye jobbsikkerheten, tilstanden i økonomien, men de er misfornøyd med sine personlige karrieremuligheter. Totalt sett er bare 61 prosent av expats fornøyde med livet sitt i Norge, mot 72 prosent globalt.

De verste landene

På 51. plass, rett fremfor Norge, kom Tyrkia, som scorer dårlig på jobbsikkerhet og -muligheter. Deretter følger Sør-Korea, som scorer dårlig på jobbkultur og trivsel i arbeidslivet. 

Landene som kom verst ut

  1. Kuwait
  2. Norge
  3. Tyrkia 
  4. Sør-Korea
  5. Tyskland
  6. Sør-Afrika
  7. Italia
  8. Malta
  9. New Zealand
  10. Japan
    Kilde: InterNations