<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Offentlig sektor vil ikke ha de beste hodene

Bare 8 prosent av Econas nyutdannede medlemmer begynte i offentlig sektor i fjor høst, skriver Nina Riibe i Econa.

Publisert 13. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
KRITISERER TAFATTHET: Offentlig sektor håper i beste fall på at en og annen nyutdannet skal forville seg inn i byråkratiets ganger, skriver Nina Riibe. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

I disse dager starter de store arbeidsgiverne i privat sektor den knallharde konkurransen om neste års beste avgangsstudenter. Offentlig sektor, derimot, observerer denne konkurransen fra sidelinjen og håper i beste fall på at en og annen nyutdannet skal forville seg inn i byråkratiets ganger.

Vi i Econa etterlyser at staten som arbeidsgiver tar grep for å sørge for at også offentlig sektor melder seg på i konkurransen om de lyseste hodene.

For det første må staten slutte med vikariater og midlertidige stillinger

Offentlig sektor kan tilby noe som svært mange ønsker seg, nemlig meningsfulle, trygge og spennende jobber. Men hvor blir søkerne av? Bare 8 prosent av Econas nyutdannede medlemmer begynte i offentlig sektor i fjor høst. Tallene fra Tekna, som organiserer ingeniører med mastergrad, er tilsvarende. Begge representerer høyt utdannet og attraktiv arbeidskraft som skaper høy verdi for arbeidsgiver. Det offentlige er nødt til å være med på å konkurrere om denne gruppen arbeidstakere når konkurransen er i gang.

Så, hva må til for at flere skal søke seg til offentlig sektor? For det første må staten slutte med vikariater og midlertidige stillinger. Denne praksisen er et tegn på svak personallogistikk hos store arbeidsgivere. Vikariater frir ikke til de beste kandidatene, og øker derfor risikoen for feilansettelser. Dessuten gir det flere ansettelsesprosesser, som også gir økte kostnader.

Personallogistikk handler dessuten om å ansette etter forventning om behov lenger frem i tid. Store arbeidsgivere kan ta mer risiko i antallet de ansetter. Dette konkurransefortrinnet benytter mange private bedrifter seg av ved å være tidlig ute i kampen om talentene. Dette fortrinnet utnytter ikke offentlig sektor.

De nyutdannede som i disse dager begynner i privat sektor møtes av omfattende onboarding-programmer og kanskje en egen mentor. De satses på, slik at de kan utvikle seg i virksomheten. Ikke alle blir – noen havner på feil sted og veiledes videre. En slik konsekvenskultur bør også offentlige arbeidsgivere slutte seg til: Du vokser mer på en tydelig tilbakemelding enn en diffus – selv når den er negativ. Dette er også viktig for å skape gode prestasjonsmiljøer for de ansatte.

I Econa liker vi å gi gode råd, så her er noen til staten som arbeidsgiver:

  • Planlegg fremtiden og vær proaktiv. Ansett gode folk i god tid før behovet blir akutt. Det betyr at neste års avgangsstudenter må ansettes nå.
  • Vis dere frem på karrieredager og vis alt det gode offentlig sektor har å tilby.
  • Tilpass stillingsutlysningene slik at de treffer dem som sitter på den kompetansen dere faktisk trenger.
  • Ha skyhøy terskel for utlysning av vikariater.
  • Sørg for en god og hyppig dialog med de ansatte, slik at de opplever mestring og motivasjon.

Dersom disse tas i bruk i offentlig sektor, vil det gi solide gevinster i forvaltningen gjennom bedre, flere og billigere tjenester.

Nina Riibe

Adm. direktør i Econa