Danskene har nå Nordens største energiselskap

Denne uken falt Equinors børsverdi så mye at det danske vindkraftselskapet Ørsted har overtatt tronen som Nordens mest verdifulle energiselskap.

I VINDEN: Slike vindparker bygges det mye av om dagen. Denne er utenfor Storbritannias kyst. Foto: Ørsted

Rett før børsene krakket på grunn av coronaviruset og Saudi-Arabia sørget for at bunnen falt helt ut av oljeprisen, var Ørsted «ukens selskap» i Finansavisen.

Da skrev vi at danskenes gamle oljeselskap, som konverterte til fornybart for mange år siden, hadde steget kraftig på København-børsen siden børsnoteringen.

«Ørsted-kursen trenger bare å stige 23 prosent til, så er selskapet verdt like mye som det Equinor er i dag. Heldigvis er 23 prosent overkommelig innen relativt kort tid for verdens mest perfekte energiselskap», skrev vi.

Vel, vi tok feil. Ørsted har som mye annet falt kraftig i kurs. Torsdag var markedsverdien 242 milliarder danske kroner, tilsvarende 368 milliarder norske kroner. Men Equinor har falt mye, mye mer, og er nå mindre verdt enn selskapet som frem til 2017 het DONG Energy.

Equinors markedsverdi var torsdag på 331 milliarder kroner, 37 milliarder mindre enn Ørsted.

Gratulerer, Danmark!

Det morsomme er at Equinor i 2019 tjente omtrent like mye i dollar som Ørsted tjente i danske kroner – og 2019 var et ganske dårlig år for Equinor. Driftsresultatet halverte seg fra 20 til 9 milliarder dollar. Ørsted tjente 10 milliarder danske kroner i 2019.

Ørsted og Equinor er begge energiselskaper, men de befinner seg på to forskjellige planeter i kapitalmarkedet. Mens Ørsted er et vekstselskap, er Equinor dessverre en «verdiaksje». Mens Ørsted surfer på en megatrend der «gode penger» jakter «gode» selskaper med høy ESG-score, er Equinor helt motsatt – Equinor er det man selger.

Og nylig har man også hatt mer åpenbare grunner til å selge Equinor-aksjer ettersom oljeprisen nettopp kollapset. Først falt gassprisene, så ble oljeprisene rammet av coronaviruset, og denne uken har det vært Saudi-Arabias vrede som traff oljemarkedet.

Saudi-Arabia var lei av å ta ansvar for å begrense oljeproduksjonen alene, og kjører nå motsatt strategi – pøse olje ut i markedet for å ta knekken på den amerikanske skiferoljen som har sørget for den miserable situasjonen i utgangspunktet.

Dette påvirker selvsagt ikke Ørsted i noe særlig grad. Ørsted-aksjen har falt fordi tyngdekraften i finansmarkedene har dratt selskapet med ned. Faktisk kom selskapet så nylig som 3. mars med et positivt resultatvarsel for 2020.

At Equinor og Ørsted er på to forskjellige planeter blir veldig åpenbart når man sammenligner P/E-nivåene. Equinor prises til åtte ganger 2019-inntjeningen, mens Ørsted prises til 44-gangeren.

Ørsted skryter av å ha blitt kåret til verdens mest bærekraftige selskap. Et spørsmål man som investor kan stille seg, er hvor bærekraftig denne enorme forskjellen i prisingen av Nordens to største børsnoterte energiselskaper er. Men det er sånn det er akkurat nå.

Nå som Ørsted har passert Equinors markedsverdi, overtar selskapet ikke bare tronen som Nordens største energiselskap, men inntar andreplassen blant de største børsnoterte selskapene i Norden. Danske Novo Nordisk troner øverst, Equinor er nummer tre, mens Nordea og Atlas Copco deler tredjeplassen. Hennes & Mauritz og Telenor følger etter.

Det skal dog ikke mye til for at Equinor passerer Ørsteds børsverdi igjen. Det kan skje i løpet av noen få dager med de enorme bevegelsene vi har sett i oljeprisen og børsene i det siste. Og dette historiske børskrakket har sørget for et kursfall i Equinor med historisk sus – fra 180 til 99 kroner.