Kollapser korthuset?

Siv Jensen (t.v.) og Erna Solberg. Foto: NTB SCANPIX
Leder

Det vil ikke overraske mange om Solberg-regjeringen går i oppløsning. Valget på mandag vil gi de fire regjeringspartiene en katastrofal nedtur, og det er allerede så store uenigheter på vesentlige områder at det kan bli vanskelig å holde regjeringen sammen. Siste konflikt er oljeleting i Barentshavet. Venstres Ola Elvestuen vil ha stopp, mens regjeringen, med Erna Solberg i spissen, vil gi full gass og utlyse nye utvinningstillatelser. Bompengesaken er det skrevet nok om.

Men oppe i alt dette kommer Dagbladets og avisens sentrale kommentator Ola Magnussen Rydje med en påstand om at AS Norge er et korthus som kollapser. «Fortsetter regjeringen som nå, er korthuset nødt til å kollapse» (Magnussen Rydje).

Det blir det rene galehus

Det er bruken av oljepenger som plager avisen, og det heter at «framfor å skjemme borgerne bort med oljepenger, kan regjeringen venne dem til en framtid med tøffere prioriteringer».

Det er vel ingen som ikke er for prioriteringer, og folk får prioritere hva de vil, noe regjeringen må gjøre i sine budsjetter, men det blir det rene galehus hvis man mener at norsk økonomi er et korthus som står foran kollaps.

Norsk økonomi har aldri vært bedre. Aldri.

Ledigheten er nå på 2,2 prosent, veksten er god, skatteinntektene har aldri vært større og velferdsgodene øker hvert år. Folket er i arbeid. Som et av få land i verden, har Norge ikke statsgjeld (alle andre land diskuterer hvor mye gjeld landene kan ha) og bak det hele står Oljefondet med 9.500 milliarder kroner.

«For øyeblikket driver regjeringen nasjonen med underskudd. Fireparti-festen er oljepengefinansiert», skriver Magnussen Rydje.

Feil. AS Norge drives ikke med underskudd. Det er enorme overskudd. Vi tar ikke fra «barnebarnas sparegris». Det har hele tiden vært meningen at Oljefondet skal gi bidrag til de løpende budsjettene. Spørsmålet er bare hvor mye. Først var det 4 prosent (antatt realavkastning), og nå er det 3 prosent fordi Oljefondet renner over av penger. Slik sluses en del av avkastningen fra AS Norges formue inn i vår velferdsøkonomi.

Poenget er: Det er et merkelig regnestykke at vi skal investere enorme summer i olje- og gassindustrien og ikke kunne bruke noe av avkastningen. Avkastningen er inntektssiden.

Det norske korthuset kollapser ikke. Å hevde det er nesten en fornærmelse mot resten av verden.

I henhold til handlingsregelen, som alle partier på Stortinget er enige om, kan regjeringen i år bruke (minst) 285 milliarder kroner fra Oljefondet. Den bruker trolig 40–50 milliarder kroner mindre.

Alt kan bli annerledes i verden. Oljepris, klima, skatter, avgifter, befolkning, internasjonal handel, Brexit og hva det nå måtte være. Ikke noe land står, pr. i dag, bedre til å tåle disse utfordringene.

Og selv om landets partier er uenige om noen prioriteringer, så kollapser ikke det Dagbladet kaller «korthus».

Vi ser betong og et solid hus.

«Smellen kommer», sier Ola Magnussen Rydje. Kanskje det, men det er lenge til. Et par milliarder kroner fra eller til betyr absolutt ingenting.

Nyheter
Politikk
Leder