100 millioner liter melk må ut

Tine-produkter på vei ut i butikkene. foto: ntb scanpix
Leder

Meierisamvirket Tine har utfordrende dager. Selskapet skal sparke 400 ansatte og kutte en milliard kroner i kostnader. Dette fordi markedet svikter.

Behovet for melk synker med 10 prosent fordi eksportstøtte til produksjon av Jarlsberg-osten forsvinner, det er en viss import av melkeprodukter og forbrukerne drikker mindre melk.

100 millioner liter melk må ut.

Ikke alle melkebøndene skjønner dette, og det er kommet krav fra melkebønder om at en Tine-investering på 750 millioner kroner i et nytt meieri i Irland (det blir irsk melk i Jarlsberg-osten) må avskrives. Prosjektet må legges ned. 750 millioner kroner ut av vinduet.

Samtidig får Tine kritikk for at lederlønningene angivelig er for høye. Ny konsernsjef fra nyttår, Gunnar Hovland, har en lønn på fire millioner kroner og fem andre direktører har, ifølge Nationen, mer enn to millioner kroner i årslønn.

Om Tine, med en omsetning på 18 milliarder kroner, har den riktige ledelsen, og om lønningene er fornuftige og markedstilpasset, aner ikke vi, men det blir, som det ofte gjør, meningsløst å kritisere lederlønningene («Lønnshopps for ledelsen») med å vise til at «selskapet må kutte» Nationen.

Kanskje det er umulig å kutte kostnader på dette nivået uten gode ledere, og de gode, som vil arbeide i Tine, krever kanskje minst to millioner kroner. Hovland hadde sikkert også et lønnskrav da han overtok etter Hanne Refsholt.

Det er ikke slik at lederne blir bedre og bedre desto høyere lønningene er, men det har nok etablert seg et lønnsnivå for Tine-ledere og de som ønsker å være det.

Styreleder Marit Haugen i Tine forsvarer (selvfølgelig) toppenes lønninger med å si at «for meg er det viktig at vi har dyktige folk som kan løfte og utvikle Tine i en vanskelig tid, og vi må sikre riktige folk med riktig kompetanse.»

Slik er det jo.

Når man har eiere (melkebønder) som vil legge ned/avskrive 750 millioner kroner i et nytt meieri som ikke er kommet i drift en gang, har man mye å ta hensyn til.

Men Nationens journalist har det spørsmålet som skal rettlede alle som ikke skjønner så mye av topplederlønningene: “Lønna er det dobbelte av statsministeren (hun har 1,7 millioner)?”

Ledere fra næringslivet får de ikke til Stortinget med den lønnen

Svaret er vel at Tine ikke kommer gjennom kuttene uten en god ledelse. De skal jo trylle bort 100 millioner liter melk.