Fantastiske tall for Senterpartiet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix
Leder

I en ny meningsmåling fra Norstat bekreftes det elendige kommunevalget for de fire regjeringspartiene, mens Senterpartiet går rett til himmels med en oppslutning på 18,6 prosent. Det er opp 2,5 prosentpoeng fra siste måling, og opp fra 14,4 prosent i kommunevalget.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan med rette si at «dette er jo fantastiske tall for oss».

Samtidig med de nye tallene, har Sp fått servert nye saker på et sølvfat som vil gi partiet enda et byks oppover. Domstolsutvalget, som har vurdert antallet tingretter i Norge, og som foreslår en drastisk nedskjæring (altså ennå ikke regjeringens forslag), er midt i blinken for Sp, og det er også forslaget fra et utvalg som har sett på kraftbeskatningen, hvor kommunene vil bli fratatt store inntekter.

Alt går om nærhet, sier Slagsvold Vedum. Politireformen, kommunereformen, Forsvaret, sykehusene, universitetene og nå også tingrettene. Alt går Senterpartiets vei.

MDG ligger ikke langt bak. Partiet har nå en oppslutning på 7,8 prosent på landsbasis, og det er opp 2,4 prosentpoeng (6,8 prosent ved kommunevalget).

MDG har i dag bare én representant på Stortinget, Une Bastholm, men med dagens måling ville det blitt 14 mandater, og Bastholm sier til Aftenposten at «jeg deler korridor med FrP på Stortinget og ser frem til at MDG kan overta flere av deres kontorer». Dette fordi FrPs oppslutning har falt til 8,6 prosent (ned 3 prosentpoeng), og det ville da blitt 11 færre mandater i Stortinget sammenlignet med i dag (27).

Det ser håpløst ut for de borgerlige

Både Venstre (3,4 prosent) og KrF (3,7 prosent) kommer under sperregrensen. Høyre faller 1,5 prosentpoeng til 19,7 prosent, samtidig som Ap faller 0,7 prosentpoeng til 24,1 prosent.

Rødt går litt ned og SV øker.

Det ser håpløst ut for de borgerlige. Om trontaledebatten betyr noe er tvilsomt, men mandag 7. oktober kommer statsbudsjettet for 2020, og der kan det være både negative og positive overraskelser. Helt sikkert er det at Trygve Slagsvold Vedum vil finne noe å angripe regjeringen for.

Situasjonen for Erna Solberg er uhyre vanskelig, og hun responderer på den nye målingen på tradisjonelt vis med å si at dette er ikke bra nok, men «nå skal vi ha debatt i Stortinget, og så kommer budsjettet til uken som vil vise at vi har mye god politikk».

FrP sier partiet vil bli «tøffere og tydeligere».

Det trengs, for dagens meningsmåling ville gitt regjeringspartiene 58 mandater mot opposisjonens 111 mandater.

Hvis ikke regjeringen kan overraske med noe spennende, nytt og dristig, og regjeringspartiene sklir videre nedover mens Trygve Slagsvold Vedum boltrer seg, vil spørsmålet komme om det ikke er bedre å overlate regjeringen til de rødgrønne i dag, og heller drive opposisjon frem til 2021.

Kan statsbudsjettet for 2020 og senere 2021 få regjeringspartiene fra 58 til et flertall på 85 mandater? Det er ikke umulig, men svært vanskelig. Trolig må statsminister Erna Solberg bli litt tøffere hun også.

Leder