Hegnar: Exit er langt fra virkeligheten

Hovedpersonene i NRKs suksess - Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon J. Berger) og William (Pål Sverre Hagen). Foto: nrk
Leder

NRKs dramaserie («Exit») om det de kaller finansbransjen, har vakt berettiget oppsikt, og gir NRK fantastiske seertall (700.000 så episode 2). NRK og produsenten har derfor allerede, etter at tre episoder er sendt, startet planleggingen av «Exit 2».

Det er forståelig. Har man nok av luksusprostituerte, champagneglass, flotte boliger, ekstravagante biler og frustrerte trofekoner, blir det god underholdning, og det skjer jo rett foran nesen på oss på Aker Brygge og Tjuvholmen. Det er trolig flere finansfolk i Bjørvika og i Barcode, men champagnen flyter kanskje ikke så fritt der.

Vi har skrevet og sagt at det «Exit» beskriver er mer gode historier fra en kjeltringbransje, enn livet er i finansbransjen. Det står vi på. Og skuespillerne selv sier at de ikke representerer «ekte» personer.

Men fire personer som vi tror vi har navnene til, har fortalt NRK hva de selv har opplevd, eller hva de har sett eller hørt andre har opplevd, og det er nesten ikke grenser for det dobbeltliv «finansekspertene» ikke har vært med på. Mest knulling med luksusprostituerte.

Exit er likevel langt fra virkeligheten i dag, og kanskje langt fra virkeligheten slik den en gang var på det ville 80-tallet.

Nå sitter de i baren på Oslo nye luksussted, Petter Stordalens The Thief, og forteller.

Det blir det god underholdning av. Delvis spennende, men ikke troverdig. Det er slett ikke mørke og sjokkerende scener fra Oslos finansverden vi ser og hører. Det er gode forfattere som har rasket sammen det verste de har hørt. Ikke tror vi at 70 prosent av scenene er sanne, mens 30 prosent er fri diktning. Vi tror 90 prosent er fri diktning.

Vi tror 90 prosent er fri diktning

Men det er klart, det finnes (eller fantes) selvfølgelig jappete finansynglinger som har sniffet kokain (bare ikke hele dagen, hjemme og på kontoret), de har heftig knullet prostituerte, sin egen au pair og de har latt champagnen strømme. Noen har kjøpt kvinner til forretningsforbindelser også.

Men dette er hendelser og episoder som kan hentes fra alle bransjer. Til og med fra pressen, kan vi tenke oss.

Personer som plutselig får mye penger mellom hendene, kan ofte gjøre dumme ting.

Men det er ikke mange som lever et dobbeltliv over lengre tid. Oslo er, tross alt, en liten by.

Slik vi ser det, er det drittsekkene som tråkker på sine koner og barn, og de rene forbrytere som stjeler og lurer folk, som over natten, i «Exit», er blitt finansfolk eller finansfiffen. Som vandrer beruset rundt i parkene og slår ned folk.

Det er bare så langt fra dagens virkelighet i Bjørvika.

Hittil har vi ikke fått vite hvordan tullingene har fått tak i penger, og kanskje får vi heller ikke vite det. Men det ville vært gøy om «Exit» viser det også. Da kan vi bedre vurdere virkelighetsgehalten i personer og miljø. Det er vanskeligere å tjene mye penger enn mange tror. Å sløse bort pengene er lettere.

Vi gleder oss til neste episode.

exit
Leder