Regjeringen strammer til

Siv Jensen. Foto: NTB Scanpix
Leder

Opposisjonen på Stortinget kan si hva den vil. Budsjettet for 2020 blir som regjeringen foreslår. Med Venstre og KrF i regjeringen, blir det ikke overraskelser i sene nattetimer for å få budsjettenighet.

Slik sett har regjeringen en lett jobb. Vi er inne i en høykonjunktur, Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er rekordstort (nesten 10.000 milliarder kroner), statsbudsjettet inkludert Oljefondet viser et kjempeoverskudd og Norge er gjeldfritt.

De surmagede, som for eksempel NHOs sjeføkonom Øystein Dørum, er opptatt av at vi «ikke skal røre ‘lotto-gevinsten’», og det gjør da regjeringen heller ikke. Bruken av oljepenger i statsbudsjettet går ned fra 246 milliarder kroner i år til 243 milliarder kroner neste år. I år bruker vi 2,9 prosent av Oljefondet, mens det til neste år blir 2,6 prosent.

Dørum og de fleste andre viser til at lotto-effekten oppstår ved at kronen er rekordsvak og at vi har hatt en langvarig kursoppgang, men alt dette kan endres.

Det ser også regjeringen, og det fremlagte budsjettet har en (liten) negativ budsjettimpuls. Helt etter boken.

Dørum er så engstelig for fremtiden at han også er kritisk til regjeringens bruk av 2 milliarder kroner i det berømte bompengeforliket (mer penger til kollektivtrafikk). Selv ikke en sjeføkonom klarer å regne ut en effekt av det. Vi snakker, tross alt, om et statsbudsjett med 1.443 milliarder kroner på utgiftssiden.

På makrosiden får heller ikke opposisjonen det lett. Regjeringen regner med at fastlandsøkonomien til neste år vokser med 2,5 prosent, mot 2,7 prosent i år (2,2 prosent i fjor), og det er en solid og god vekst. Arbeidsledigheten synker til 3,4 prosent (AKU-ledighet), mot 3,5 prosent i år, og sysselsettingen vil øke med 1 prosent mot 1,6 prosent i år.

Hva skal de rødgrønne finne på for å slå dette? Det går jo så det griner i norsk økonomi.

Det går jo så det griner i norsk økonomi

Kanskje vil den negative budsjettimpulsen også føre til at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent, slik at personer med boliglån ikke får det verre. Effekten på budsjettet av en marginalt mindre bruk av oljepenger er liten, men det går den riktige veien, vil nok mange mene.

De konkrete postene på statsbudsjettet skal vi ikke si så mye om. Sjokk får vi ikke.

Vi liker ikke at kulturminister Trine Skei Grande øker pressestøtten med 40 millioner kroner til 358 millioner, men resten av pressen (rundt 150 aviser) liker det svært godt.

Skattesatsen på alminnelig inntekt for personer og selskaper er under Erna Solberg senket fra 28 til 22 prosent, og vi har ikke ventet mer. Men regjeringen kunne senket satsen for formuesskatt. Det er ikke nok at det er en verdsettelsesrabatt på 25 prosent for aksjer og driftsmidler. De samlede skattelettelsene i statsbudsjettet for 2020 utgjør ikke mer enn en halv milliard kroner. Peanøtter.

For alle avgifter er det endringer på ørenivå. Det meste blir som før, bortsett fra at regjeringen fjerner 350 kroners-regelen for netthandel, som har vært en konkurranseulempe for norske selskaper.

Opposisjonen vil selvfølgelig finne mye å klage på, men dette budsjettet står seg godt.

Kapitalistene henter ikke frem champagnen, og lønnstagerne får det knøttlitt bedre, mens AS Norge går for full fart fremover.

statsbudsjettet 2020
siv jensen
regjeringen
venstre
krf
høyre
frp
startsidenpromo
Leder