Nei til kjøtt i Oslo

Gunhild og Petter A. Stordalen. Foto: ntb scanpix
Leder

For et par år siden ville hotelleier Petter Stordalen og miljøforkjemper Gunhild Stordalen stoppe servering av bacon på Stordalens hoteller. Det gikk som det måtte gå. Gjestene ville ha bacon, og får det. Det er dog ikke noen som har lansert baconskam.

Men Gunhild Stordalen har videreført engasjementet for en sunnere verden gjennom organisasjonen Eat, som hun leder, og FN-rapporten «Planetary health diet», som krever en drastisk nedgang i forbruket av kjøtt for å kunne brødfø en voksende verden.

Alle er enige om at et mer plantebasert kosthold er bedre for helse og miljø.

I Oslo, hvor Miljøpartiet De Grønne (MDG) står for en utfordrende samferdselspolitikk, som innebærer at biltrafikken skal ned, fartsgrensene senkes, høyere bompengesatser innføres samt at det blir enda strengere parkerings- og kjørerestriksjoner, legger MDG og det nye byrådet også frem en ganske ekstrem kjøttpolitikk. De moralske «veggisene» har overtatt.

De moralske «veggisene» har overtatt

I den nye byrådserklæringen heter det at det skal innføres gratis skolemat til alle, og den skal være kjøttfri. MDGs Sirin Hellvin Stav sier at «det er ingen naturlov at skoler skal gi barna kjøtt.»

Og den stramme kjøttpolitikken innføres på kommunens syke- og aldershjem, hvor kjøttforbruket skal senkes med 50 prosent. I Eat-rapporten står det at kjøttforbruket i verden må reduseres med 80 prosent.

Oslo kommune satser grønt.

Lan Marie Nguyen Berg er altså ikke den eneste MDG-politikeren som går hardt til verks og kjemper gjennom sine fanesaker. Sirin Hellvin Stav er like streng og prinsippfast.

MDG fikk 15 prosent av stemmene i Oslo ved kommunevalget.

Vi mener byrådets bilpolitikk, og det som kommer, kan skade byen på sikt fordi mobiliteten går kraftig ned og handelsstanden rammes uten at man helt ser konsekvensene, men vegetarpolitikken kan knapt skade noen.

Fra vår barndom i Oslo kan vi ikke huske annet enn gulost og brunost på skivene i kantinen på Uranienborg skole, men nå vil barna helst ha kjøttpålegg og leverpostei. Det blir ost og litt grønt.

Vi regner med at Gunhild Stordalen er fornøyd. Eat-politikken slår inn. Ikke på Stordalens hoteller, men i skolene.

Hva gamle og syke sier til at MDG vil ta fra dem kjøttet, er ikke godt å si, men de klager neppe. De pleier ikke å gjøre det.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum sier imidlertid at de i Oslo er «fanatikere» og «ekstremister.»

Det kan han gjerne si, men han kommer like langt som bilistene i Oslo. MDG kjører på.

Dessuten i denne kjøttstriden har MDG forskningen, Eat og FN bak seg.

Nordmenn spiser rundt 70 kilo kjøtt i året og kjøttforbruket er doblet siden 1950, men de siste årene har veksten i forbruk kommet innen hvitt kjøtt som kylling.

Oslo kommune arbeider altså for folkehelsen, og går forbruk av rødt kjøtt ned, bidrar det også til å få utslippene av CO2 ned. Landbruket står for 8 prosent av CO2-utslippene.

MDG er ikke helt på jordet, for å si det slik.