Trumps krig mot pressen

Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
Leder

Da president Donald Trump søndag innkalte til pressekonferanse for å fortelle USA og verden at amerikanske spesialstyrker lørdag hadde drept IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi og tre av hans barn i Syria, var han usedvanlig dempet. Mye av retorikken gikk på hvordan operasjonen hadde forløpt, og Trump kunne fortelle at IS-lederen «døde som en feiging, gråtende, hulkende og med tre barn med seg».

For en gangs skyld hadde sannsynligvis Donald hele det amerikanske folket, både republikanere og demokrater, samt pressen, med seg.

Det siste er sjelden kost, for Trump driver stadig sin krig mot deler av pressen.

Trump driver stadig sin krig mot deler av pressen

Gang etter gang beskylder president Trump deler av pressen for å bringe «fake news», og det er ofte ting Trump ikke liker å høre.

Denne ordkrigen med media nådde et lavmål forleden da Trumps stab kunne fortelle at Det hvite hus ikke ville fornye abonnementet på storavisene The New York Times og The Washington Post. Begrunnelsen er at det vil bety store besparelser for skattebetalerne.

Økonomisk betyr dette null og niks for avisene og Det hvite hus, men det hevdes at Donald Trump også vil instruere alle etater som har disse avisene, til å si opp abonnementene de også. Da kan det få en viss betydning, og det er åpenbart snakk om sensur fra statlig hold.

Det er ikke verdens største sak, men viser hvordan Donald Trump går til verks mot sine (mulige) fiender.

Det er lett for oss, og annen presse, å fordømme en slik mediepolitikk, som strider mot alt vi vet om ytringsfrihet, fri presse og mangfold, men det bør nevnes at en del av pressen i USA åpenbart ser det som et mål å få Donald Trump ut av presidentkontoret, og alt er tillatt i denne sammenheng. Nyhetskanalen CNN, som har en enorm utbredelse, og massevis av flinke journalister og kommentatorer, driver en systematisk hets mot Trump. Dette skjer ved reportasjer og ekspertpaneler som er slik sammensatt at det alltid, uansett hendelse, blir en anti-Trump-konklusjon.

Det er heller ingen tvil om hvor The New York Times og The Washington Post står. De er imot Donald Trump og vil ha ham avsatt ved en riksrettsprosess eller ved det kommende valget. CNN også.

Det man ikke snakker så høyt om, er at alle de tre nevnte publikasjonene åpenbart drives av økonomiske interesser også. Seer- og lesertall skal ha gått i været under «krigingen» mot Trump. Det er selvfølgelig legitimt å ha en slik interesse, men når ensidigheten blir for stor, blir noe av troverdigheten borte. Donald Trump kan bare stole på sin egen favorittkanal Fox News. CNN er fake news, mens Fox News er news.

Vi synes president Donald Trump sier utrolig mye dumt, og det er nærmest uansvarlig at han tvitrer døgnet rundt. Det er ikke slik politikk skal skapes og formes. Og hans kunnskap om internasjonal handel og varebytte er på et bunnivå. Trump har ødelagt utrolig mye.

På den internasjonale arena skaper han store problemer når samarbeidende land ikke lenger tror de kan stole på USA og Donald Trump. Det som er bygget opp etter andre verdenskrig, rives ned. Hva som vil skje i Tyrkia, Irak, Syria og Kurdistan vet ingen. Hva er egentlig USAs forhold til Russland og Kina?

Det er problemer på alle fronter for Donald Trump, og det er farlig for hele verden.

Bedre blir det ikke når Trump skal straffe presse han ikke liker. Det er umodent og dumt.

Trump får lese hva han vil (hvis han leser), men ingen tror ham når han sier han bare vil spare penger.