Statsminister Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: NTB Scanpix
Leder

Det er en liten sensasjon som har gått ganske upåaktet. På en meningsmåling fra Norfakta tatt opp i dagene 5. – 6. november, er Høyre plutselig landets største parti med en oppslutning på 22,9 prosent. Det gleder selvfølgelig statsminister Erna Solberg, men Høyre fikk 25 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2017.

Årsaken til at Høyre er størst, er det katastrofale fallet for Arbeiderpartiet. Ap faller med 1,2 prosentpoeng til 22,3 prosent. Ved valget i 2017, som var en skuffelse for Ap, fikk partiet 27,4 prosent.

Nationen lørdag. Faksimile: Nationen

Sensasjonen nå er at Senterpartiet fortsetter sin seiersgang mot toppen. Oppslutningen om Sp og Trygve Slagsvold Vedum er nå på 19,2 prosent, og det skal derfor lite til før Sp passerer både Ap og Høyre og blir landets største parti. Går vi ett år tilbake, var Slagsvold Vedums mål å bli større enn FrP, og på samme måling får FrP bare 8,4 prosent. Ved valget i 2017 hadde FrP 15,2 prosent.

Det som kanskje var en spøk fra Slagsvold Vedums side, er blitt blodig alvor for FrP.

Parlamentarisk sedvane er at Kongen henvender seg til lederen for det største partiet når ny regjering skal dannes, og det kan altså bli Trygve Slagsvold Vedum. Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, har allerede pekt på Slagsvold Vedum hvis Arbeiderpartiets fall fortsetter.

Spørsmålet er egentlig bare når Vedum blir størst

I Nationen har de tatt helt av, noe som ikke er så overraskende, og som det fremgår av faksimilen fra Nationens forside lørdag, er budskapet «Stasminister Vedum».

Spørsmålet er egentlig bare når Vedum blir størst.

Og skulle Sp ikke bli størst i 2021, så er partiets forhandlingsmakt mye større. Som Slagsvold Vedum sier: «Selvsagt er det ganske annerledes å forhandle med Ap nå, enn da vi hadde 6 prosent og Ap hadde 36 prosent».

Forklaringen på oppgangen for Sp er, ifølge Slagsvold Vedum, at «vi vil utvikle hele landet, mens regjeringens svar er stordrift og sentralisering». Eller den andre varianten: «Det viktigste er i bunnen en regjering som lytter til folk og tar folk på alvor, og som har respekt for at det er litt annerledes å leve i Bindal eller Namsos enn i Oslo».

Det er mye fraser og slagord, men det går hjem hos stadig flere velgere.

Oppsiden for Sp er at partiet – selvfølgelig – har største oppslutning i distriktene, mens Ap og Høyre har relativt større oppslutning i de store byene.

Det har vakt oppsikt at Jonas Gahr Støre for noen dager siden sa at Oljefondet må bli et «politisk verktøy». Mente han virkelig hva han sa? Statsminister Erna Solberg tok Gahr Støre på alvor og kontret med å si at Gahr Støres uttalelse var «farlig».

Trolig vil Jonas Gahr Støre bli skarpere og mer utfordrende i den politiske debatten. Han må jo hele tiden ta mer og mer hensyn til de røde partiene SV og Rødt som stjeler velgere fra Ap.

Sp er ikke rødt, men partileder Trygve Slagsvold Vedum stjeler fra alle partier og banker dem gule og blå med sin agitatoriske kraft.